Cati ani are cainele?!

Cati ani are cainele?!

colti de caineCu exactitate nu putem stii decat daca ii controlam carnetul de sanatate. Insa ce ne facem daca nu are un astfel de document, situatie des intalnita la cateii de la noi din tara, mai ales cainele provine din strada. Mitul conform caruia un an de-al cainelui este echivalent cu 7 ani de-ai nostri nu se aplica, rezultatele inmultirii fiind irelevante. Insa exista indicii care ne pot furniza o varsta aproximativa a cainelui, suficienta cat sa putem incadra cainele intr-o anumita grupa de varsta.

Se stie ca in cazul cainilor, talia conteaza, cand vine vorba de maturizare si de imbatranire. Cainii de talie mica se maturizeaza repede, dar traiesc mai mult (12-15 ani). Pe cand cainii de talie mare si uriasa se maturizeaza tarziu si imbatranesc devreme (7-8 ani). Acesta este un aspect important de care trebuie tinut cont. Un Dog German la 5 ani deja intra in seniorat, pe cand un Bichon abia pe la 10 ani poate fi numit batranel.
    
Varsta dupa aspectul dintilor!

Despre dezvoltarea catelusului am discutat intr-un alt articol, unde am amintit si de eruptia si schimbarea dintilor. Pe scurt dintii catelusilor apar pe la 4-5 saptamani si sunt schimbati la 6-7 luni. La varsta de 7 luni catelul deja ar trebui sa aiba toti dintii permanenti. Acesta este un indiciu major pentru aproximarea varstei cainilor tineri. Cu cat are mai multi dinti de lapte prezenti cu atat catelul este mai tanar.  Aspectul dintilor este un alt criteriu major. Dintii recent erupti au muchiile integre, ascutite si par usor dintate (la fel ca la copii). Pe masura ce inainteaza in varsta cainele si dintii se tocesc. Pe la 2 ani apar primele semne de uzura ale dintilor frontali inferiori, care pot fi observate cu ochiul liber. La 3 ani se pot observa aceste aspecte si la dintii frontali  de sus. Un caine batran va avea muchiile dintilor foarte tocite, canini scurtati si putin ascutiti, dintii frontali in loc de muchii prezinta concavitati. Culoarea ofera si ea indicii importante. Dintii albi luciosi, sanatosi sunt prezenti la cainii tineri pana in 1.5- 2 ani. Pe parcurs apare depozitele tartrice sau ingalbenirea lor. Intre 2 si 3 ani apare o colorare galbuie a dintilor din spate. Pana la varsta de 5 ani tartrul incepe sa se formeze insa in cantitati mici, doar in zona limitrofa gingiei. Peste 5 ani tartrul devine abundent, iar dintii prezinta numeroase semne de imbolnavire. Un caine peste 10 ani deja va incepe sa isi piarda din dinti. Prezenta tartrului depinde foarte mult de hrana pe care o primeste cainele, precum si de igiena orala. Un caine care se hraneste doar cu mancare uscata va prezenta tartru mai putin. Dintii curatati periodic nu vor arata corect varsta cainelui. Luati mereu in considerare si talia cainelui.
    
Blana: Cainii tineri au blana lucioasa, matasoasa. Cainele batran pierde din luciu si devine mai grasoasa. Elasticitatea pielii are si de a suferit pe masura ce cainele imbatraneste, in zona pieptului apar primele semne. Incaruntirea apare si la catei. Mai intai in zona botului, apoi se extinde la toata fata, labe si mai apoi restul trupului. Un caine cu fire albe poate fi considerat batran, insa ca si la oameni unii catei incaruntesc mai devreme, inca de pe la varsta a doua.

Ochii: un caine inaintat in varsta va avea ochii mai tulburi, opaci, din cauza pierderii transparentei corneei. Cainii tineri au ochii sticlosi, agili.

Mobilitatea: cainii tineri au tonusul muscular puternic, sunt vioi, jucausi. Cu cat inainteaza cainele se deplaseaza mai greu, articulatiile si muschii cedeaza. Evita scarile sau urcatul pe canapea.

Interpretarea acestor semne va pot conduce spre determinarea unei varste aproximative a catelului. Nu veti stii exact cand s-a nascut companionul dumneavoastra, dar cel putin stiti daca e un pustiulica sau poate un caine matur pregatit de pensionare. Specialistii au conchis ca un caine la 1 an este echivalentul unui tanar de 16 ani. La doi ani catelul deja ar putea fi comparat cu un tanar de 22 ani. Rata de crestere la aceste varste tinere este mare. Apoi pe ritmul este mai lent. La 5 ani cainele ar avea daca ar fi om 35 de ani. La 10 ani il putem considera batranel, avand 60 de ani. Cu cat depaseste mai mult 10 ani cu atat catelul nostru este mai matusalemic.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
Zooland.ro


6 Comentarii
  • gabi a scris la 31.12.2015 17:37:

    1 an in anii nostrii inseamna 7 ani la caine! Daca un caine are 10 ani=70 ani deci este deja la varsta a 3 a :=)

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.02.2014 19:37:

    cainele meu are 2 ani in ani de caine cat inseamna??

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.04.2013 21:39:

    Buna,am o catelusa de aproape 1an,am gasit-o pe strada,am dus-o la veterinar,mi-a zis ca are cam 5ani,azi am observat ca sta sa-i cada dintele din fata,oare este mai batrana sau s-a imbolnavit?imi puteti recomanda si un cabinet veterinar priceput sa zic asa,unde am mers pana acum erau praf medicii sau vanzatorii!!!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 22.01.2013 14:38:

    am si eu un caine ciobanesc si are dintii subtitri si de 1cm oare ce varsta are imi puteti zice pe messs alex090599

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 18.01.2011 16:51:

    am si eu un caine cu dinti mari asa

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 10.01.2011 20:12:

    ce dinti

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro