Canibalismul la rozatoare

iepure canibalDe ce isi mananca mama nou-nascutii?!

Canibalismul este o practica impotriva legilor firii, dezgustatoare, care oripileaza pe oricine. Insa este destul de comuna in randul animalelor. Antropologii sunt de parere ca si omul se deda la consumarea semenilor, pana cand s-a produs domesticirea animalelor. Mituri despre existenta unor triburi de canibali in padurile tropicale inca mai circula. Insa nu canibalismul uman face subiectul acestui articol. In randul animalelor domestice foarte putine specii recurg la canibalism. Vreau sa cred ca majoritatea animalelor s-au emancipat deodata cu noi. Totusi aceasta practica este des intalnita in cazul rozatoarelor, in special al celor care nasc puii golasi: iepuri, hamsteri, soareci, sobolani etc.  Foarte rar putem vorbi despre canibalism in cazul porcusorului de Guineea, ai carui puii devin independenti la cateva ore dupa nastere.

Nu se cunoaste exact mecanismul psihologic care determina mama sa isi devoreze puii abia nascuti. Rozatoarele, in general, sunt recunoscute a fi mama extrem de devotate. Specialistii considera ca prima cauza pentru care proaspata mamica isi consuma puii este protectia lor. Da, poate suna socant insa acesta este cel mai viabil motiv. In mediul natural, iepuroaica sau hamsterita preferau sa isi omoare ele puii, decat  ca acestia sa ajunga in falcile pradatorului care le ameninta cuibul. O mama ce se simte amenintata cu siguranta va recurge la acest gest. Acest fapt se aplica si in cazul rozatoarelor de companie. Daca o mama proaspat fatata este expusa zgomotelor puternice, latratului cainelui in apropierea custii, activitatii umane intense in jur atunci ea va considera ca viata puilor este pusa in pericol si ii va ucide.

Rozatoarele mame pot deveni stresate atunci cand se afla in custii supra aglomerate. In cazul iepurilor se stie ca masculul nu convietuieste cu femela nici pe durata gestatiei si cu atat mai mult nici dupa nastere.  Daca o iepuroaica este nevoita sa imparta spatiul cu unul sau mai multi semeni, s-ar putea sa fie daunator pentru puii ei. Hamsterii in schimb traiesc in cuplu atat pe timpul gestatiei cat si mai tarziu dupa nastere. Situatii stresante pentru mama pot aparea doar atunci cand in aceeasi cusca sunt tinuti multi hamsterii, spatiul fiind insuficient pentru toti.

In natura supra popularea este o cauza a canibalismului insa din alt motiv, decat cel insirat mai sus: insuficienta rezervelor de hrana. De multe ori puii nascuti in comunitati mari, mai ales in perioadele de seceta, erau eliminati de catre mama. Cand hrana este saraca atunci nu- si doreau guri suplimentare de hranit. Mai mult, puii consumati erau o importanta sursa de calorii pentru mama sau pentru rudele apropiate.  O mama care isi mananca puii devine mai fertila, astfel poate procrea din nou si poate cu putin noroc, viitorii pui se vor naste intr-o vreme cu mai multa hrana la dispozitie.

In captivitate acest principiu se aplica in cazul femelelor hranite inadecvat pe durata gestatiei. In primul rand absenta mancarii ii semnaleaza mamei ca se ala intr-o perioada de restriste alimentara, in care nu sunt de dorit mai multi consumatori. Iar in al doilea rand hrana saracacioasa nu reuseste sa satisfaca toate nevoile nutritionale ale femelei gestante. Ea isi va manca puii imediat dupa nastere pentru a-si reface rezervele de energie. O alta cauza des intalnita la iepuroaice este absenta apei imediat dupa nastere. In primele zile mama are nevoie sa bea apa pentru a se rehidrata. Daca nu primeste atunci isi va consuma unii din puii, care contin in proportie de 90% lichid.

O femela isi doreste ca urmasii ei sa fie sanatosi si robusti. Puii cu malformatii, bolnavi, rahitici vor fi imediat eliminati din cuib. In cuiburile supranumerare sau atunci cand hrana este putina, mama va manca puii nascuti ultimii, cei mai firavi, pana cand vor ramane doar cei puternici, capabili sa supravietuiasca. Fiecare rezerva de energie este importanta si va fi directionata doar spre cei care o vor valorifica. Astfel puii consumati vor contribui la supravietuirea celorlalti.

Canibalismul este des intalnit la mamele aflate la prima fatare. Poate fi vorba de lipsa de experienta, socul nasterii, dificultatea gestatiei. Tanara mama este autodepasita de eveniment incat recurge la gesturi extreme. Femele inmultite de prea timpuriu sunt cele mai expuse: la hamsteri inainte de 4 luni, iar la iepuri inainte de 6-8 luni.

Populara este si ideea conform careia daca stapanul atinge puii golasi, mama ii va respinge sau ii va manca. O oarecare doza de adevar exista si in aceasta explicatie. Rozatoarele au mirosul foarte dezvoltat si pot decela cu usurinta izul strain ramas pe corpul puiului. Poate considera ca puiul apartine altei femele sau se poate simti amenintata de noul miros. Totusi multe femele isi accepta puii care au fost atinsi de stapan. Cel mai bine este sa nu riscati si sa va stapaniti in a atinge puii in primele doua saptamani.

Cum prevenim canibalismul?!

Cel mai bine intelegand psihologia mamelor rozatoare, expusa mai sus. Respectati urmatoarele reguli:

- Oferiti hrana din belsug mamei pe durata gestatiei, precum si in perioada alaptarii. Sporiti procentul de proteina din alimentatie.
- Asigurati-va ca iepuroaica sau hamsterita are la dispozitie apa proaspata imediat dupa nastere.
- Cusca in care are loc fatarea si cresterea puilor sa fie confortabila, izolata de orice agent perturbator. Alegeti o incapere calduroasa, linistita, departata de forfota familiei si de celelalte animale de companie.
- Evitati sa atingeti puii in primele 14 zile. Totusi, puii cazuti din cuib vor trebui returnati. Cu o manusa ii luati si ii puneti la loc, impreuna cu fratii lor. Ramasi afara nu vor fi alaptati de mama si oricum soarta lor e pecetluita.
- Nu lasati masculul sau alte femele impreuna cu mama proaspat fatata. Pot genera stres.
- Nu imperecheati femelele aflate la primul ciclu. Sau cel mai bine nu dati la monta o femela de hamster mai tanara de 4 luni sau o iepuroaica sub 6-8 luni de viata.
- Femelele care manifesta in mod repetat apucaturi canibalice vor fi eliminate de la reproducere.
- Nu imperecheati  prea frecvent femela. Ea are nevoie de perioade mai lungi de refacere intre gestatii. Epuizarea poate duce la canibalism.

Nu pedepsiti femela pentru canibalism. Nu este dorinta ei sa isi omoare puii purtati in pantece atata timp. Este vorba doar despre o conjuctura nefavorabila, care a fost interpretata de ea ca un pericol pentru cuib. De multe ori puteti fi chiar dumneavoastra responsabil pentru aceasta situatie.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro