Canarul - subspecii si varietati (I)

Canarul - subspecii si varietati (I)

Canarii "de cantec"

Canarii au fost domesticiti inca de acum 300 de ani. Iar de-a lungul timpului au fost mereu pasari de companie foarte apreciate. Pasionatii acestei specii de pasari au inceput sa faca diverse combinatii, sa provoace diferite mutatii pentru a obtine exemplare din ce in ce mai frumoase, mai bune la cantat si cat mai omogene pentru a le putea incadra intr-o anumita subspecie sau varietate. Astfel s-a ajuns ca astazi sa fie sute de specii de canari cunoscute si probabil inca pe atatea care mai asteapta sa fie descoperite.

Pentru o mai buna organizare, dar mai ales tinand cont de scopul pentru care a fost creata fiecare specie, canarii se impart in trei mari grupuri:

1. canarii "de cantec": la care cea mai importanta caracteristica este cantatul si nu aspectul fizic.
2. canarii "de culoare": ale caror mutatii au determinat culori si combinatii de culori spectaculoase.
3. canarii "de aspect": care au forme ale corpului si aspect al penajului deosebite.

In acest articol vom prezenta principalele (cele mai raspandite) specii de canari cantatori, urmand  articole dedicate fiecarui grup cu speciile sale. Pentru acuratetea informatiilor vom pastra denumirea in engleza a speciilor.

canarul germanGerman Roller Canary

Este una din primele soiuri de canari cantatori, de sute de ani bucurand auzul stapanilor lor si castigand numeroase concursuri de specialitate. Aceasta specie a fost dezvoltata in Germania, in regiunea Tirolului, zona Muntilor Hartz. Pe la 1800 dezvoltarea speciei a fost centrata exclusiv in zona acestor munti unde sute de familii si-au dovedit daruirea in crearea acestui tip de canar. Dupa 1900 a inceput exportul lor peste tot in lume, iar in 1922 a fost conceput si primul standard.

Fiind un canar destinat cantatului cat mai spectaculos, aspectul fizic nu a fost luat in calcul de specialisti. Asa ca acest tip de canar poate varia mult in aspect. Caracterisitc tuturor este crestetul plat, ceafa dreapta si cu o linie neagra in aceasta zona. Pene sunt de buna calitate si de culoare galbena pana la verde inchis. Important la acest canar este cantecul, care e ste foarte placut pentru urechea umana. Nu emite sunete ascutite ca alte specii, deoarece el canta cu gura inchisa. De aceea si mimica este foarte interesanta la el. Masculii canta mai frumos decat femelele. Pentru a invata un canar sa cante, in trecut, se punea masculul tanar langa un mascul adult cu cantec apreciat. Astazi se folosesc inregistrari pentru a fi invatati un repertoriu cat mai larg.

american singerAmerican Singer Canary

Este o specie mai noua de canari, obtinuta prin incrucisarea speciilor German Roller Canary (2/3) cu Border Canary(1/3) . Istoria lui incepe prin anii ’30, cand un grup de femei autointitulat "Cele opt neveste din Boston”, au decis sa creez o specie  de canari care sa imbine cantatul deosebit cu frumusetea fizica. Este cea mai raspandita specie de canari in SUA.

Desi este un canar cantator nici aspectul fizic nu e de neglijat. Este putin mai mare decat canarul German Roller  si vine intr-o varietate de culori, incantand orice crescator: galben, alb, verde, albastru, portocaliu, maro, rosu, sau combinatii ale acestora. Cantatul acestuia combina trilurile suave ale Rollerului cu cele sacadate ale Borderului, oferind un spectacol nemaiintalnit. Sunt cei ami apreciati in show-uri unde sunt arbitrati dupa efectul sonor placut pe care il dau urechii.

timbradoSpanish Timbrado Canary
 
Este o specie relativ noua, privind din punct de vedere ale conceperii standardului. Insa genetic acest canar este cel ami apropiat de canarul salbatic. Specia a fost dezvoltata in Spania si este in continua crestere a popularitatii.

Desi este un canar cantator este apreciat si pentru penajul sau, care poate avea multe culori si nuante: verzuie, alb, galben, maro sau combinatii. Corpul este compact, cu pieptul bine dezvoltat si picioarele scurte. Coada are forma de "v” sau de "coada de peste”.  Insa tot cantecul este cel mai apreciat si in cazul lui. Trilurile sale aduc cu sunetul castanetelor, instrumentul traditional spaniol. Cantecul cuprinde 12 note si trebuie sa fie sonor, metalic, vioi si armonios. Ambele sexe canta incepand cu 4 saptamani, desi majoritatea femelelor incep abia dupa 6 luni si nu poseda repertoriul vast al masculilor. Cantecul lor a fost incadrat in 3 linii: Clasica, Floreado si Intermediara.  Pot fi invatati sa cante la comanda.

WaterslagerCanaryBelgian Waterslager canary

Este o specie foarte veche de canari, dezvoltata in Belgia inca de pe la 1700. este foarte apreciata de specialisti datorita trilurilor care imita apa curgatoare in linistea acuta a noptii. Repertoriul include si sunete de clopot sau flaut, asa cum nicio alta pasar nu mai poseda. Nu canta foarte puternic sonor, cantecul fiind mai degraba lin si suav. Repertoriul lor este cel mai bogat dintre toate speciile de canari.

Aspectul fizic nu este determinant pentru aceasta specie. Culoare poate fi alba sau galbena, cu pene de buna calitate. Cand este in alerta penel de pe spate se pot zburli dand aspect de coama. Ciocul are forma conica larga, ochii sunt negri stralucitori.

Acestea sunt principalele specii de canari cantatori, insa in acest grup mai exista multe alte varietati, fiecare cu particularitatile sale.

Surse foto: 1, 2, 3, 4

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro



0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro