Canarul - subspecii si varietati (II)

Canarul - subspecii si varietati (II)

Canarii "de culoare"

Daca in primul articol din aceasta serie am discutat despre speciile de canari crescuti pentru cantecul lor fenomenal, acum vom vorbi despre canarii crescuti in special pentru coloritul lor atragator.

Prin incrucisari repetate intre canarii salbatici (maroniu-verzui) s-au obtinut la un moment dat exemplare de culoare galbena (care nu prezentau pigmentul numit melanina). In fapt in cazul canarilor 2 pigmenti sunt responsabili de coloritul penajului: lipocrom si melanina. Lipocromul da nuantele de galben la canarul salbatic, precum si tonuri de rosu sau albul. Pigmentul melanic da culoarea neagra sau maronie ale canarului salbatic. Combinati in diferite proportii acesti pigmenti dau culorile pe care le regasim astazi in penajul canarilor domesticiti: verde, albastru, rosu, maroniu, cafeniu, galben, alb. De exemplu incrucisand un canar galben (cu pigment lipocrom) cu unul inchis la culoare (cu melanina) aveti toate sansele sa aiba urmasi de culoare verzuie. Se mai practica si obtinerea unor nuante mai vii prin hranire. Piperul cayenne sau ardeiul rosu erau administrate canarilor pentru a obtine rosu mai intens respectiv portocaliu. Bineinteles ca si genetica trebuie sa ajute in acest sens, neputand obtine un exemplar rosu aprins dintr-unul galben hranindu-l doar cu ardei rosu. Totusi aceasta tehnica e foarte pretentioasa si se recomanda a fi executata doar de specialisti, modificare regimului alimentar in acest sens poate fi foarte daunatoare pentru pasare.

Exista numeroase specii de canari colorati, insa ne vom limita la prezentarea celor mai cunoscute si des intalnite.

red factor canaryRed factor canary

Este probail cel mai cunoscut si mai apreciat canar de culoare. Dupa cum ii spune si numele coloritul sau are la baza rosul. Aceasta specie a fost dezvoltata de un crescator german, Dr. Duncker, care a imperecheat un canar galben (se presupune ca un German Roller) cu un o specie de cinteza Red Siskin, originar din America de Sud. Astfel a obtinut pui cu un penaj predominant roscat. Astazi nuantele de rosu  variaza de la portocaliu intens pana la rosu aramiu, roz s.a. In aceasta categorie sunt inclusi doar canarii care au mostenit de la parinti nuantele de rosu nu si cei colorati artificial. Totusi un canar rosu pentru a avea o culoare cat mai intensa trebuie sustinut in perioada de naparlire alimentar pentru a-i creste un penaj cat mai colorat in rosu. Carotenul este o substanta natural care ajuta cel mai mult in acest sens. Hraniti canarul in timpul naparlirii cu legume si fructe bogate in caroten (morcovi, brocoli, fructe de padure, rosii, ardei rosu). Sau puteti achizitiona din comert hrana speciala pentru canari rosii,  care fie contine derivati de caroten naturali, fie pigmenti artificiali cum ar fi Canthaxanthin. Unii specialisti recomanda ca acesti canari sa fie hraniti tot timpul cu hrana de acest tip. Canarii rosii se impart in 2 categorii in functie de nuante: lipocromi si melanici.

Cinnamon canaryCinnamon canary

A aparut ca specie de sine statatoare undeva pe la inceputul secolului 19.  A fost devoltata de crescatorii englezi si este considerata specia de canari cu cea mai buna calitate a penelor. Din paleta genetica s-a eliminat negrul rezultand un canar de culoarea scortisoarei, de unde si numele. Aceasta specie a luat parte la formarea tipului Norwich, cu care se aseamana mult,  insa exista si anumite diferente, speciile fiind stabile, de sine statatoare. Acest canar este mai mare si mai vioi decat ruda lui.

Exista sute de varietati de canari privind din prisma culorii. Mutatiile genetice in acest sens sunt numeroase, iar specialistii se joaca cu proportiile intre cei doi pigmenti rezultand culori cat mai atractive. Iata mai jos descrise pe scurte alte cateva tipuri de canari de culoare:

- Tipul galben lipocrom: derivat din canarul salbatic, caracterizat prin absenta totala a melaninei.
- Tipul ivoriu: reprezinta tipul diluat al celui precent, aparut prin anii ’60. Coloritul e similar cu cel al fildesului, care capata note galbui pe masura ce avanaseaza in varsta.
- Tipul portocaliu-rosu: obtinut prin combinarea tipului galben cu cel rosu. Penajul este format atat din pene rosii cat si galbene.
- Tipul ivoriu-roz: obtinut prin incrucisarea unui tip ivoriu cu unul portocaliu-rosu.
- Tipul alb dominant si recesiv dominant: caracterizat prin absenta pigmentului negru si maro.
- Tipul maro-negru: caracterizat prin prezenta desenelor negre maronii pe aripi, spate, coada si umeri.
- Tipul maro: penaj de diferite nuante de maro, cu desene de un maro mai inchis pe aripi si coada.
- Tipul agat: penaj de culoare gri cu reflexii albastrui.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro



0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro