Calul - singurul animal de la Olimpiada

Calul - singurul animal de la Olimpiada

cal la olimpiadaSportul reprezinta hrana pentru minte si corp, Olimpiada este cel mai grandios eveniment dedicat acestei activitati umane. Si nu doar omului! Daca nu ati realizat pana acum, calul este singurul animal care participa la Jocurile Olimpice; in calitate de sportiv cu drepturi depline, nu doar ca asistent. Aceasta reprezinta o incununare a relatiei stranse si istorice dintre cal si om.

Inca de pe vremea Jocurilor Olimpice antice, calul a fost introdus in program. Chiar daca pe vremea aceea probele ecvestre erau diferite de cele de astazi, calul nu a fost lasat deoparte niciodata in istoria olimpiadelor.

In Antichitate, doar  cetatenii foarte bogati aveau dreptul sa detina cai. Pentru a participa in competitii ei angajau calareti sau conducatori de atelaje pentru a-i reprezenta.  La olimpiadele antice echitatia era reprezentata de cursa de carute trase de 4 cai si de calarie (sprint pe o anumita distanta).

In cadrul Jocurilor Olimpice, echitatia a aparut in anul 1912 la Stockholm, atunci cand toate cele 3 probe existente si azi au mers impreuna.  De atunci, echitatia este un sport olimpic de baza si foarte  iubit de public. Eleganta, maiestria si frumusetea cailor este astfel adusa in prim-plan la cel mai inalt nivel.

La Londra 2012 s-au decernat 6 medalii de aur si tot atatea de argint si bronz, in 6 concursuri reprezentand cele 3 probe ecvestre recunoscute olimpic:
•    Dresaj: individual si echipe
•    Sarituri peste obstacole: individual si echipe
•    Intreceri: individual si echipe.
    
Echitatia alaturi de navigatie sunt singurele sporturi olimpice unde barbatii si femeile concureaza impreuna. Calul este privit ca un atlet, la fel cum este si calaretul. Cei doi au drepturi egale si ambii primesc urale si trofee.

In istoria olimpiadelor, cateva tari si-au  disputat suprematia, fiind considerate favorite la fiecare editie: Germania (21 de medalii de aur + 11 castigate de Germania de Vest, FRG + 5 castigate de Germania postbelica), Suedia (17 medalii de aur), Franta (12 medalii de aur) si SUA (11 medalii de aur).

In continuare vom prezenta pe scurt cele 3 probe olimpice de la Londra 2012, unde calul va fi fara indoiala vedeta.

Dresajul

Este proba cea mai artistica. Calul este dresat sa poarte calaretul in sa cu multa usurinta si gratie. Proba de dresaj  testeaza nivelul de educatia a calului, experienta  calaretului si legatura stransa dintre cei doi. Pe durata probei calului va trebui sa mearga in diferite stiluri de pasi si la viteze diferite.  Calul va fi indemnat sa mearga in linie dreapta sau in cercuri, in lateral, pe diagonala sau pe loc. Dresajul ecvestru reflecta cel mai bine maiestria in calarie, fiind considerat balet calare. Proba este notata de 5 arbitri recunoscuti de Federatia Ecvestra Internationala (FEI), pozitionati in locuri diferite de-a lungul arenei, pentru a surprinde fiecare miscare.

Sarituri peste obstacole

Aceast proba testeaza abilitatile calului si jocheului de  a sari peste o serie de obstacole. Veti vedea cuplu cal- calaret sarind peste o serie de 10-16 obstacole, amplasate strategic in interiorul ringului de concurs. Obstacolele masoara pana la 2 m inaltime, respectiv lungime si sunt de diferite forme si culori, implicit de diferite dificultati. Dificultatea creste si in functie de amplasarea obstacolele in cadrul circuitului din ring.

Sportivii  trebuie sa sara peste toate obstacolele din ring intr-un timp limita. Orice obstacol doborat aduce o penalizare.  Cuplul cu cele mai putine penalizari castiga.

Intrecerile

cal obstacoleSe deruleaza pe durata a 3 zile si testeaza indemanarea, versatilitatea, anduranta  si curajul cailor si a calaretilor deopotriva.  3 concursuri compun aceasta proba: dresaj, sarituri peste obstacole si cross-country. Spectaculoasa aici este proba de cross-country unde concurentii parcurg un traseu de cativa kilometri, aflat in natura, pe care sunt amplasate o serie de obstacole (aproximativ 40), confectionate din elemente naturale (balti, busteni, stalpi de telegraf, pietre, tufisuri etc). In fiecare concurs se acorda puncte care cumulate de la cele 3 probe, va dezvalui castigatorul acestei competitii complexe.

Echitatia  este un sport nobil, unde calul se bucura de multa respect si apreciere. Cu siguranta merita sa fie singurul animal prezent la Jocurile Olimpice.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro