Cairn Terrier

Cairn Terrier

GENERALITATI

Cairn-ul este un caine ce face parte din grupul de caini terrier-i. La origini, erau folositi la vanatoarea vulpilor, si la concursurile de alergare. In zilele noastre, Cairn-ul a devenit, cu succes, un caine de companie extrem de iubit.

HRANA


Hranirea unui Cairn nu este deloc grea. Se obisnuieste la fel de bine atat cu mancarea speciala, pentru caini, cat si cu cea pe care o oferiti de la propria masa. Astfel, Cairn este un caine usor de intretinut, hrana sa drenand foarte putin din fondurile pe care le aveti la dispozitie. Totusi, aveti grija, pentru ca poate dezvolta unele tendinte de ingrasare.

COSTURI SI DURATA DE VIATA

Costul unui Cairn nu este deloc mare, si putem chiar spune ca acesta este un caine ieftin, in comparatie cu altii. Chiar daca preturile variaza si in functie de calitatea cainelui, este putin probabil sa ajungeti sa platiti o suma foarte mare pentru a va procura un exemplar. Durata de viata a unui Cairn este cuprinsa intre 9-15 ani, si va puteti astepta ca un exemplar al rasei sa traiasca aproximativ 14-15 ani, aceasta fiind media. La nastere, o femela poate da nastere la patru sau sase pui, desi nici cazurile in care naste opt nu sunt rare.

DESCRIERE

Cairn este un caine bine construit, cu picioare scurte, cu o fata de vulpita, o blana deasa si urechi ascutite. Desi nu sunt foarte puternici sau grei, au un sistem muscular puternic, fiind apti la orice ora sa munceasca din greu, indiferent pe ce teren se desfasoara munca lor. Blana lor dubla este rezistenta la vremea mai rea, primul strat de blana fiind mai subtire, al doilea mai gros. Un astfel de caine poate ajunge la o inaltime de 31 cm si la o greutate de 7,5 kg, existand cazuri in care, din cauza tendintelor de ingrasare, aceasta greutate poate fi depasita. Normal, masculii sunt mai inalti si mai puternici decat femelele.

BOLI

Exista cateva probleme specifice ale rasei, care pot fi evitate prin cautarea unui caine la o canisa care s-a ocupat indeaproape de eliminarea acestora. Printre acestea pot fi amintite problemele cu incheieturile, ca si cele ereditare ale ochilor, ce pot include melonomul ocular sau glaucomul. In rest, se poate considera ca, o data scapat de aceste probleme, Cairn este un caine sanatos, ce nu da multe batai de cap posesorului.

ISTORIC

Cairn-ii sunt nativi din partea de vest, insulara, a Scotiei, avand ca punct de referinta insula Skye, si fiind cunoscuti inca de la 1500. cainele a fost numit dupa rocile (cairns) ce erau asezate pentru a marca un teritoriu sau un mormant. Acestea au devenit locul preferat in care se ascundeau vulpile sau alte animale daunatoare, iar un terrier mic, curajos si rapid era tot ce trebuia pentru a transa lupta cu acestea. Dintr-o larga varietate de terrier-i, s-a ajuns la mai multe incrucisari din care au aparut patru rase distincte: Cairn, Skye, West Higland White si Scottish. Pana in momentul in care Cairns au fost acceptati ca rasa in 1910, nu se auzisera foarte multe lucruri despre el si nici in afara Scotiei nu erau de gasit. In momentul in care au fost pentru prima oara adusi la expozitiek, au fost numiti Short Haired Sky Terriers (terrier Skye cu par scurt), dat fiind faptul ca Skye isi capatase deja recunoasterea internationala. Numai ca fanii respectivei rase au protestat pentru aceasta denumire, iar cainele a fost numit Cairn. In 1913, el a ajuns in Statele Unite, de unde dezvoltarea sa nu a mai cunoscut limite.

EXERCITII SI DRESAJ

Rasa debordeaza de energie, si are nevoie de timp suficient pentru a se juca si alerga. 40-60 minute pe zi ar fi un timp suficient pentru ca un Cairn sa isi consume energia de care dispune, dar nu se va supara daca veti trece de aceasta limita. Aveti mare grija, instinctele lor de vanatoare sunt vii, astfel ca vor avea tendinta sa plece de langa dumneavoastra ori de care ori se va putea. Iar daca aveti gradina, unul din instinctele lor naturale este acela de a sapa, asa ca stati cu ochii pe trandafiri! Dresajul trebuie sa inceapa devreme, mai ales in ceea ce priveste incercarea de a-l face sa respecte toate comenzile date.

CARACTER SI TEMPERAMENT

Este un caine deosebit de vesel, mereu in alerta, extrovertit. Este raza ideala pentru familiile cu copii, de care se ataseaza extraordinar. Mai mult decat atat, le tolereaza acestora si gesturile putin mai dure, ca si umorul mai ciudat de care dau uneori dovada copii. In general, se vor intelege bine cu ceilalti caini, daca sunt prezenti, desi unele exemplare ar putea sa-si pazeasca foarte bine teritoriul. Cu celelalte animale din casa, pisici sau hamsteri sau orice altceva, trebuie obisnuiti de mici, pentru ca, o data crescuti, se vor apuca sa le vaneze.

5 Comentarii
  • Anonim a scris la 12.12.2008 23:20:

    As fi foarte curioasa aproximativ cat ar costa un caine Cairn Terrier si de unde as putea cumpara.Aveti email-ul acesta si astept cu nerabdare raspunsul Dumneavoastra.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.12.2008 23:20:

    As fi foarte curioasa aproximativ cat ar costa un caine Cairn Terrier si de unde as putea cumpara.Aveti email-ul acesta si astept cu nerabdare raspunsul Dumneavoastra.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.09.2008 09:09:

    Ii iubesc!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 18.05.2008 10:06:

    cainii (carin terrier) sunt prea dragutziiiiiiii ;;);;);;);;);;)

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 18.05.2008 10:06:

    cainii (carin terrier) sunt prea dragutziiiiiiii ;;);;);;);;);;)

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro