Cainele chinezesc cu creasta (Chinese crested dog)

Cainele chinezesc cu creasta (Chinese crested dog)

cainele cu creastaChinese crested dog este o rasa de caini fara par, considerata una dintre cele mai rare. Insa nu este o rasa necunoscuta, ba chiar foarte apreciata in expozitii si ca animal de companie. Desi are o istorie indelungata in timp, recunoasterea sa de catre forurile de specialitate a venit destul de tarziu. Agitatia geopolitica a secolului XX nu a priit acestei rase, fiind la un pas de disparitie, ca multe altele.

Istoric

Dupa cum spuneam acest caine "chinezesc" are o istorie indelungata. Si din acelasi motiv este si controversata. Cainii fara par se regasesc in multe parti ale lumii. Insa acest caine se pare ca este originar din estul Africii, pe ale carei tarmuri acostau vasele comerciantilor chinezi. Acestiau au luat pe vasele lor acesti caini de talie mica, pentru a prinde rozatoarele. Astfel au ajuns in China. In Europa au ajuns abia pe la 1800 si mult mai tarziu si in SUA.  Federatia Chinologica Internationala a recunoscut rasa in 1987, Kennel Club (asociatia chinologica engleza) in 1981, iar cea americana abia in 1991.

Genetica

Aceasta rasa vine in 2 varietati: hairless (fara par) si powderpuff (cu par). Genetica are un cuvant important de spus la aceasta rasa. Situatia este asemanatoare cu cea a lui Peruvian Hairless Dog. Gena care produce varianta fara par este dominanta. Varianta powderpuff este determinata de absenta genei dominante. Zigotii de tip homozigot dominant nu reusesc sa supravietuiasca fiind absorbiti de uter. Altfel spus 2 gene dominante aflate in aceeasi pereche nu sunt viabile. Astfel toti indivizi fara par sunt de tip heterozigot, adica poarta o gena dominanta (fara par) si una recesiva. Varianta powderpuff este formata dintr-un cuplu de gene recesive, de aceea ei prezinta par. Doi indivizi fara par pot fi imperecheati, iar in cuibul lor se vor naste si pui cu par (powderpuff). In schimb daca se imperecheaza 2 parinti powderpuff, atunci toti puii vor fi la fel, intrucat nu exista gena dominanta care sa detrmine absenta parului.
 
Descriere

Chinele chinezesc cu creasta este un caine de talie mica, incadrat in grupa a IX-a a FCI, cea a raselor de agrement. Adica este un caine numai bun de tinut in poala si de rasfatat. Indivizii fara par prezinta o piele moale, asemanatoare cu cea a omului. Smocuri de par moale se intalnesc pe picioare (sosete), varful cozii si cap. Unele exemplare "fara par" pot fi chiar "paroase" si pe restul trupului. Asta nu inseamna ca se incadreaza la powderpuff. Dinferenta dintre cele 2 este aceea ca cei „fara par” prezinta o blana formata dintr-un singur tip de par, in timp ce powderpuff au o blana dubla cu par si subpar. In expozitiile de specialitate ambele variante sunt acceptate. Cateii powderpuff care participa in concursuri de frumusete sunt tunsi scurt la nivelul botului. Altfel lasat parul sa creasca in aceasta zona, cainele va semana mai mult cu un terrier. Botul este lung, conic, cu stop moderat marcat. Trufa este neagra sau deschisa la culoare in functie de restul corpului. Urechile sunt mari, erecte. Aspectul general al corpului arata un caine robust si musculos. Culorile in care se prezinta aceasta rasa sunt variate, fie uniform, tarcat sau patat. Adesea le lipseste un set de premolari, fara a fi considerat un defect. Blana moale, nu naparleste, fiind considerata o rasa hipoalergenica, recomandata celor sensibili la parul de caine.

Temperament

Sunt caini energici, docili si afectuosi. Sunt dragastosi cu copii si foarte jucausi. Totusi nu ar trebui lasati nesupravegheati in preajma unui copil mic, intrucat pot fi raniti usor din cauza lipsei parului care sa ii protejeze de leziuni ale pielii. Sunt o incanatare si ofera mult amuzament stapanului. Sunt mai reticienti fata de straini, insa se simt excelent in sanul familiei. Nu ar trebui cocolositi de mici intrucat pot deveni timizi mai tarziu. In plus pot ajunge sa sufere de "sindromului cainelui minion", adica sa fie prea rasfatati, sa se simta liderii „haitei” si sa nu va mai intelegeti cu el. De aceea necesita dresaj de la o varsta cat mai frageda si socializare. Trebuie obisnuit cu diferite tipuri de situatii si zgomote. Adora sa sape si sa se catere. Sunt inteligenti, dar incapatanati. Se inteleg bine cu alte animale si nu latra prea mult. Sunt considerati buni ”fluieratori”.

Ingrijire
 
Powderpuff au nevoie de ingrijire a blanii periodica. Fiind lunga si formata din doua tipuri de par necesita periaj de 2-3 ori pe saptamana pentru a preveni formarea ghemotoacelor de par incalcit. Varianta fara par nu prezinta miros specific si nici nu atrage parazitii externi. Totusi trebuie avuta deosebita atentie la piele. Ca si in cazul oamenilor piele poate suferi de acnee, uscaciune sau arsuri solare. A se evita expunerea prelungita la soare, mai ales a exemplarelor deschise la culoare, fara protectie. Multi proprietari folosesc crema antisolara pentru bebelusi. Impotriva uscaciunii pielii se recomanda aplicarea unei creme hidratante la 2-3 zile si dupa baie. Baia ar trebui facuta o data pe saptamana. Unele exemplare sunt alergice la Lanolina, asa ca fiti precauti cand folositi o crema care contine un astfel de ingredient. Acest caine este ideal pentru apartament, insa pentru ca este energic necesita exercitiu fizic. Zilnic trebuie scos la plimbare. Fiind de talie mica este predispus la obezitate, asa ca fiti atenti al regimul alimentar. Nu poate fi tinut exclusiv la curte. Pielea neprotejata este sensibila si la frig. In anotimpul rece este mai bine sa nu fie scos afara, sau daca este cazul, sa fie bine imbracat.

Unele exemplare din aceasta rasa sunt candidati buni la concursurile de tip "cel mai urat caine”, mai ales daca sunt si incrucisati cu alte rase mici. Cu toate acestea majoritatea indivizilor prezinta un look atragator, special. Cu un astfel de caine in lesa cu siguranta lumea va intoarce capul pe strada. De cele mai multe ori in scop admirativ. Chinese crested dog este un caine de companie ideal, o rasa pe care ar trebui sa o luati in calcul atunci cand vreti sa aduceti un companion in viata dumneavoastra.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
Zooland.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro