Cainele Fara Par Peruvian (Pero Sin Pelo Del Peru)

Cainele Fara Par Peruvian (Pero Sin Pelo Del Peru)

cainele peruvianNumit si "Peruvian Hairless Dog", acest caine este considerat unul cu un trecut indelungat. Totusi in zilele noastre este o rasa de caini dintre cele mai rare, daca nu chiar clasata in fruntea acestui clasament.

Originara din Peru, rasa are o istorie controversata, fara a se fi stabilit deja originea ei certa. In general se afirma ca acest caine provine de pe vremea Imperiului Inca, insa dovezi arheologice (vase sau statuete ceramice) ale culturilor pre-Inca din apropierea coastei infatiseaza astfel de caini. O alta teorie afirma ca acesti caini ar fi fost adusi in zona de catre chinezi, care au traversat stramtoarea Bering si au ajuns in aceste locuri. Cert este ca spaniolii cand au cucerit America de Sud au ramas surprinsi sa descopere o societate atat de dezvoltata. In aceasta civilizatie ei au vazut si acesti caini fara par, preferatii caselor nobiliare. Din pacate interventia conquizatdorilor spanioli a fost in defavoarea cainilor care aproape au fost exterminati. Putinele exemplare ramase se aflau in gospodariile oamenilor simpli din mediul rural.  Se mai spune ca aceasta rasa ar proveni dintr-un caine mexican fara par, Xoloitzcuintli, adus de comerciantii ecuadorieni in Peru, pe navele comerciale, unde erau tinuti ca si sursa de hrana. In Statele Unite s-a dezvoltat o rasa similara, de foarte multi confundata cu aceasta, numita "Peruvian Inca Orchid”. Aceasta rasa provine tot din Cainele fara Par Peruvian insa s-a dezvoltat putin altfel.

Aspect fizic

Cainele Fara Par Peruvian atrage privirile unui aspect mai aparte: absenta parului. De fapt multe exemplare inca mai pastreaza fire scurte de par pe crestet, labe si varful cozii. Pielea este fina si cu pliuri, la fel si buzele. Ochii sunt rotunzi, de culoarea inchisa, in concordanta cu culoarea pielii (o piele mai deschisa la culoarea este insotita si de ochi de o nuanta mai deschisa). Sunt sensibili la lumina puternica a soarelui. Culoarea pielii poate fi maronie, gri, aramiu sau marmorata. Exemplarele albinoase nu sunt dorite. Corpul este musculos, atletic, gratios si nu greoi. Botul este lung si alungit. Urechile sunt mari, in forma de V cand sunt erecte, pot prezenta smocuri de par pe varfuri. Desi majoritatea crescatorilor prefera exemplarele fara par, genetica nu prea este de partea lor. Perechea de gene homozigote (adica ambele gene "fara par”) este considerata letala. Astfel imperecheand 2 exemplare fara par, puii rezulatati nu vor fi viabili. De aceea exista si o a 2-a varietate a acestei rase, cu par, care este folosita pentru a obtine exemplare fara par, sanatoase. Dintr-un astfel de cuplu vor rezulta urmasi intr-un raport de 2:1 in favoarea celor fara par.

Dimensiuni

Aceasta rasa vine in 3 varietati de talie:
- Mica: 25-40cm
- Medie: 40-50cm
- Mare: 50-65cm

Bineinteles si greutatea variaza in functie de talie, astfel:
- Talie mica: 4-8kg
- Talie medie: 8-12kg
- Talie mare: 12-25kg.

Temperament

Peruvian Hairless Dog este un caine foarte afectuos cu familia, insa reticient fata de straini. Vioi si agil, se intelege bine cu copii si alte animale. Este un caine inteligent, dar totusi nerecomandat incepatorilor, care trebui mai intai trebuie sa acumuleaze experienta in intelegerea cainilor.
Ingrijire

Acesti caini se adapteaza atat vieti de apartament cat si celei la curte. Curtea sa fie bine imprejmuita de un gard suficient de inalt. Fiind asemanatori ogarilor au imprumutat si din abilitatile acestora, nefiindu-l greu sa sara peste anumite obstacole. Corpul fara par necesita multa atentie. Iarna cainele trebuie protejat impotriva frigului. Vara trebuie ferit de razele soarelui, care pot provoca arsuri. De altfel acestor caini nici nu le prieste prea mult sa fie scozi afara in timpul unei zile insorite, deoarece le afecteaza si ochii. Daca nu au par nu inseamna ca necesita mai putina ingrijire. Pielea lor este foarte sensibila si cere ingrijire periodica. Pielea uscata trebuie hidratata cu o crema speciala. Daca nu prezentati cainele in expozitii nu va straduiti prea mult sa contracarati descuamarea pielii. Este un proces natural la acesti caini. Aspectele pozitive ale unei astfel de pielii se refera la faptul ca nu sunt un teritoriu dorit de purici. Deasemena sunt ideali pentru persoanele alergice la parul de caine. Pielea nu are miros specific, insa o baie cu un sapun moale, periodic, este recomandata.

Problemele de sanatate se refera in general la afectiunile pielii. Pe langa arsurile solare, acesti caini se confrunta adesea cu puncte negre, acnee sau chiar furuncule. Pielea neprotejata de par este mai susceptibila la zgarieturi si rani, cauzate de alte animale. Aceasta rasa are o dentitie incompleta, se pare cauzata tot de gena care determina si absenta parului. Intarzierea coborarii testiculelor in scrot este un aspect adesea intalnit la acesti caini. Speranta de viata a acestor caini este de 11-12 ani.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

3 Comentarii
  • Anonim a scris la 21.06.2011 10:52:

    la ce pret e un caine din asta?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 06.11.2010 12:36:

    e minunat

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 06.11.2010 12:36:

    e minunat

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro