Bulldog spaniol (Alano spaniol)

Bulldog spaniol (Alano spaniol)

Grupa: Mastiff

Descriere:

Bulldogul spaniol este cunoscut si sub numele de Alano Spaniol. Este un caine viguros si mare de statura, originar din Molossia. Are un aspect general putin mai primitiv, de aceea fiziologii considerand ca este un caine bun pentru curse, putand alerga cu viteza mare, pentru perioade mari de timp. Cu o structura bine proportionata, cavitatea toracica este arcuita, nu cilindrica, pieptul ajungand pana la nivelul genunchilor, avand umerii mari si puternici. Picioarele din fata sunt mai puternice decat cele din spate si foarte drepte, indiferent de unde sunt vazute, din fata sau din lateral. Labele sunt, de obicei, mult mai mari decat ale altor caini de aceeasi marime si greutate. Picioarele din spate au glezne foarte bine dezvoltate si puternice. Coada este usor arcuita in sus si nu trebuie niciodata taiata, deoarece serveste ca si carma in cursele rapide sau atunci cand vaneaza sau cand sunt folositi ca si caini de cireada. Gatul este puternic, solid si lat, avand doua barbii ce nu ar trebui nicidata sa fie prea lasate. Fizionomia este una foarte serioasa, parand chiar patratoasa. Botul este lat si reprezinta aproximativ 35% din lungimea totala a capului. Nasul este mare, lat si negru, cu nari deschise. Urechile sunt, in general, scurte, usor rotunjite la varfuri. Urechile pot fi si de marime medie si usor cazute peste fata. Bulldogul spaniol are labe foarte puternice. Dintii sunt lati, bine delimitati intre ei, avand o muscatura foarte puternica. Atunci cand merge, cainele din aceasta rasa are alura unei pantere, deoarece una din carcteristicile sale este faptul ca merge cu capul aplecat, balansandu-si usor corpul, lucru ce ii face umerii mai vizibili si proeminenti, asemeni panterelor. Este neobosit si poate mentine un trap constant, gratios si agil pentru mult timp. Atunci cand galopeaza, sunt rapizi si flexibili, incordandu-si corpul la fiecare pas. Depasesc obstacolele cu o agilitate impresionanata, aratand de parca nu ar obosi niciodata, chiar daca li s-ar cere sa galopeze mile intregi. Culoarea blanii include galbenul si griul inchis, nuante de bej si rosu (in tonuri mai inchise sau mai deschise), cu sau fara pete pe corp sau in jurul ochilor. Petele albe sunt permise, dar numai pe bot, gat sau piept, in partea inferioara a picioarelor sau in varful cozii; albul nu ar trebui niciodata sa predomine pe corpul acestei rase.

Inaltime:

Masculi: 58-63 cm

Femele: 55-60 cm

Greutate:

Intre 35 si 40 de kilograme. Intotdeauna exista o armonie intre inaltime si greutate.

Sanatate:

Aceasta rasa nu a fost niciodata o rasa crescuta pentru frumusetea ei. Este un caine rustic care a fost folosit pentru munca, in conditii grele, in care numai cei puternici pot supravietui. Acesta poate fi motivul pentru care Bulldogul spaniol este o rasa foarte rezistenta, sanatoasa, care nu este predispusa la vre-o boala anume. Atunci cand se imbolnavesc sau sunt raniti, procesul de recuperare este unul foarte rapid. Alaturi de Cane corso, este printre putini caini molosseri care nu sforaie sau saliveaza abundent.

Conditii de viata:

Este o rasa potrivita pentru a fi tinuta intr-o curte si doarme foarte bine in aer liber, putand suporta fara probleme atat temperaturi ridicate cat si scazute, uscaciunea si umiditatea. De aceea, se adapteaza la orice fel de climat fara probleme.

Antrenament:

Daca nu sunt folositi ca si caini de munca, ci ca animale de companie, este nevoie de foarte mult exercitiu fizic zilnic. Cel putin trei plimbari pe zi, dintre care una ceva mai lunga, intr-un spatiu deschis in care sa poata sa alerge si sa se joace, sunt ideale.

Speranta de viata: 11-14 ani.

Ingrijire:

Rasa Bulldog spaniol este o rasa cu parul scurt si, de aceea, nu necesita o ingrijire deosebita. O periere ocazionala cu o perie din par natural il va ajuta sa scape de parul mort din blana si astfel nu va lasa foarte mult par pe covoarele dumneavoastra. Este bine sa-i faceti baie numai daca este necesar, pentru ca baia indeparteaza stratul natural de grasime din piele. Aceasta rasa naparleste moderat.

Istorie:

Bulldogul spaniol (Alano), este o rasa foarte veche. Exista mai multe teorii referitoare la originea sa. Acest caine nu isi are originea in nici o rasa cunoscuta astazi; a fost ins stramosul multor rase molossere foarte populare astazi, precum Marele Dane sau dogul de Bordeaux. Se presupune ca acesti caini traiesc in Spania de mai bine de 1500 de ani. In trecut, acesti caini erau folositi ca si caini de cireada, pentru vanatoare, pentru luptele de tauri, pentru paza si aparare, dar si in razboi. In prezent sun tfolositi doar ca si caini de cireada si pentru vanatoare. Muscatura rasei Alano a devenit legendara, fiind foarte eficienta nu numai pentru ca isi tine prada cu labele, extinzand muscatura pana la molari si strangand pentru mult timp, ci si pentru ca elibereaza prada doar daca stapanul le ordona acest lucru.

Temperament:

Temperamentul Bulldogului spaniol este foarte dominant si serios, dar si foarte controlabil de catre stapanul sau, supunandu-i-se usor acestuia. Aceasta rasa este foarte afectuoasa fata de familie si de persoanele cunoscute. Este si extrem de rabdatoare si buna cu copii. Acesti caini sunt demni de incredere, stabili, foarte obedienti si latra foarte putin. In orice caz, sunt suspiciosi fata de straini, atacand pe neasteptate numai atunci cand situatia o cere. Atunci cand ataca animale salbatice, indiferent de marimea, natura sau agresivitatea acestora, Bulldogul spaniol ignora complet orice senzatie de teama sau durere si nu va renunta pana nu i se va ordona acest lucru. Acest caine se va lupta pana la moarte pentru a indeplini un ordin. Sunt neinfricati, loiali, devotati si muncitori, echilibrati si stabili, increzatori in propriile puteri si cu o mare rezistenta la durere. Desi este puternic si protector, nu este agresiv. Aceste atribute ale rasei nu sunt foarte evidente pana cand cainele nu ajunge la maturitate, lucru care se intampla la doi ani si jumatate. Datorita faptului ca este o rasa creata pentru a munci in echipa, este foarte sociabil in prezenta altor caini. Cu toate acestea, nu va da inapoi daca este provocat. Ca si celelelate rase de mastiff, Bulldogul spaniol trebuie sa aiba un stapan dominant.

Se pot catara in copaci cu o agilitate uimitoare sisunt capabili sa sara foarte mult din pozitie sezanda. Poate fi greu de intretinut in spatii inchise, fiind o rasa ce prefera spatiile deschise. Puii masculi din aceasta rasa au tendinta de a roade orice si pot fi mai distructivi decat puii femele.


7 Comentarii
  • dinu paul a scris la 17.04.2016 10:24:

    ofer 2000 lei pe o catelusa buldog spaniol

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.12.2010 22:09:

    pt cei interesati de buldog spaniol (alano) ma puteti contacta la adresa de email savos_simi@yahoo.com nu uitati sa-mi lasati nr de tef sa va pot cauta va salut

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.12.2010 22:04:

    cine este interesat de catei buldog spaniol (alano) sa-mi trimita un email si cat e dispus sa ofere , daca te apropii de pretul real al unui alano te caut . lasa nr de tef va salut

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.04.2010 10:18:

    imi plac foarte mult acesti caini.sunt impresionat de performantele acestei rase,mai ales ca traiesc la tara(curte)consider ca este rasa ideala pt.curte.imi doresc foarte mult un asemenea caina .poate reusesc sa cumpar unul,considerand ca ma puteti ajuta.multumesc anticipat.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.01.2010 18:47:

    Tot caut de cava zile un Alano si nu gasesc in tara. Am gasit o rasa mai noua dogo canaria, asemanator dar mai indesat. Eu caut Alano spaniol, are cineva vre-o informatie de crescator, sau stapan de catea? popa.ctinbogdan[@]gmail.com Va multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 04.05.2009 19:29:

    cum pot achizitiona un asemenea exemplar va rog sa imi spuneti daca stiti

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 29.10.2008 11:22:

    Am ramas impresionat de descrierea acestei rase ,referitor la urcatul in copaci e dea dreptul uimitor! Asemanarea cu felinele, fiind binevenita de autorul acestui articol !

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro