Bufnita nordica patata

Bufnita nordica patata, pe numele ei stiintific Strix occidentalis caurina, este una din cele trei specii de bufnite patate, aflata pe lista pasarilor pe cale de disparitie, asa cum precizam de curand intr-un articol. Ea traieste in vestul Americii de Nord si pe coasta pacifica.

Este o pasare de dimensiuni medii, cu penaj de culoare maro inchis cu pete albe pe cap si piept. Are ochii de culoare inchisa, incercuiti de binecunoscutii ''ochelari'' si coada mica. Cantareste in jur de 5-700 grame si are 41-48 cm lungime; cand sunt complet intinse, aripile masoara 107 cm. In general, femelele sunt ceva mai mari decat masculii.

Bufnita nordica patata este o pasare in principal nocturna, astfel ca isi petrece toata ziua in cuib. Habitatul natural al bufnitei nordice patate este format din paduri batrane de brad, pin, sequoia si tuga (Tsuga canadensis). Acestea le ofera pasarilor adapostul perfect: copaci scorburosi in care sa isi faca cuibul si hrana destula. Perechile nu isi schimba teritoriul - decat daca sunt fortate -, si isi fac cuibul in scorburi sau in varful copacilor retezati.

Se hraneste cu o gama larga de mamifere, pasari, insecte si reptile, insa prefera cu predilectie veveritele, porumbeii si soarecii de padure.


foto: wikipedia.com

  bufnita nordica patata w bnp

Bufnita a fost introdusa pe lista animalelor pe cale de distaritie din cauza numarului tot mai mic de exemplare care mai traiesc in libertate. Motivele disparitiei sale sunt, ca de obicei in cazul pasarilor, pierderea habitatului natural - in acest caz padurile batrane de 60-100 de ani -, ca urmare a defrisarilor masive sau partiale. Un alt motiv, din punctul de vedere al oamenilor de stiinta ar fi invazia altei specii de bufnita - Strix varia -, care sutn mult mai mari si agresive.

In prezent, se banuieste ca in Statele Unite mai traiesc in jur de 4500 de perechi, inca in Canada numarul exemplarelor a ajuns la mai putin de 20.

1.06.2007

Lavinia Rorich

Zooland.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro