Bufnita elf (Micrathene whitneyi)

Bufnita elf (Micrathene whitneyi)

Micrathene whitneyiPe glob exista circa 220 de specii de bufnite, subdivizate in doua familii: bufnitele obisnuite (Strigidae) si bufnitele de hambar (Tytonidae). Bufnita elf face parte din familia Strigidae, o familie de bufnite care traiesc in sud-vestul Statelor Unite si in Mexic. Micrathene whitneyi este cea mai mica bufnita cunoscuta din lume, fiind urmata, in acest sens, de catre bufnita pigmeu. Are o inaltime cuprinsa intre 13 si 30 cm., o anvergura a aripilor de 38 - 40 cm. si o coada foarte scurta; are picioarele destul de lungi si adesea acestea par strambe, inconvoiate; greutatea relativa a bufnitei elf este de 30 - 40 grame.

Adeseori, aceste pasari pot fi auzite, dupa lasarea serii, strigandu-se unele pe altele. Sunetele produse sunt asemanatoare unui nechezat ascutit sau a unui chicot. Masculii si femelele sar de jur imprejurul copacilor si emit aceste apeluri inainte si inapoi, in miscarile lor.

Pentru a-si depune ouale si pentru a-si creste puii, de regula, bufnitele elf isi aleg scorpuri orientate catre nord, abandonate de catre ciocanitori, in copaci precum: cactusii Saguaro, sicomori, arbori de lana si alti copaci cu lemn de esenta tare. Inainte de a ecloza, ouale sunt clocite vreme de 3 saptamani. De regula, puii sunt nascuti la jumatatea lunii iunie sau in iulie, devreme. La sfarsitul lunii iulie, acestia sunt aproape intotdeuna acoperiti cu aripi, pregatiti sa zboare si sa traiasca pe cont propriu.

Bufnitele elf traiesc in zonele de ses, pe care cresc plante si arbusti, si sunt foarte usor de gasit mai cu seama in timpul sezonului de imperechere. Primavara si vara aceste pasari migreaza in Arizona si New Mexic, iarna putand fi intalnite in centrul si sudul Mexicului. Pasarile se reintorc in nord la mijlocul lunii august sau la inceputul lunii mai.

Reprezentantii speciei Micrathene whitneyi se hranesc, in principal, cu insecte si, prin urmare, se aseaza in locurile care sunt bine aprovizionate cu hrana lor de baza. Agavele (nume generic, dat mai multor plante ornamentale, cu frunze lungi pana la 2 m, late si groase, cu spini pe margini, originare din America) sau coralii de desert (ocotillo) sunt locurile ideale, deoarece moliile si alte insecte obisnuiesc sa doarma in florile acestor plante. Bufnitele elf sunt cunoscute ca fiind consumatoare de scorpioni, reusind intr-un fel sa se fereasca de intepatura acestora. Dupa lasarea serii, pot fi, deseori, observate urmarindu-si prada (insectele), intr-un zbor asemanator pasarilor tiran (Tyrannidae).

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Tatiana Doicov a scris la 21.05.2015 07:59:

    Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un contact pentru o fundatie sau asociatie care sa preia 2 pui de bufnita. Eu nu prea ma descurc cu ei si as vrea sa ii ia cineva care se pricepe. Multumesc si astept un raspuns chiar si la telefon. ( 0766440614)

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro