Buburuza, cel mai iubit gândac

Buburuza, cel mai iubit gândac

bucuruzaBuburuza, mamaruta sau gargarita, cum vreti sa ii spuneti, e probabil cea mai indragita si cunoscuta insect din lume. Reprezentari ale ei putem vedea pe obiectele decorative, tricouri, articole publicitare si multe altele, semn ca acest micut gandacel are mare trecere la public. Si cum sa nu aiba, cand este atat de gingasa si frumos colorata si in plus este de mare ajutor gradinarilor. Mamaruta este cel mai eficient insecticid natural, un cadou oferit de Mama Natura oamenilor.

Frumoasa gargarita traieste peste tot in lume si are un loc al ei in traditia oricarui popor. Poezii, catece si superstitii ii sunt inredintate. In traditia romaneasca se spune ca este un semn bun, de noroc, atunci cand o buburuza se aseaza pe tine. Daca o alungi sau o strivesti, te va urmari ghinionul. Copiii iau buburuza in palma si rostesc urmatorul catecel: Mamaruta, ruta/Suie-te-n carura/Si te du la moara/Zboaraaa!  Ca prin minune, imediat ce ultima silaba a catecului a fost rostita, insecta se avanta in vazduh.

Inca din Evul Mediu, mamaruta este iubita de tarani. Se spune ca atunci o plaga mare a pus stapanire pe terenurile agricole si toate culturile erau in primejdie. Oamenii s-au rugat la Fecioara Maria sa ii ajute si atunci au aparut buburuzele, care au curatat plantele de daunatori. Si nu a fost prima oara in istorie cand gargaritele au ajutat oamenii sa isi protejeze recoltele.

Se spune ca astfel si-a capatat buburuza numele de ladybug (gandacul doamnei) in limba engleza. Se mai zice de asemenea ca ca rosul reprezinta mantia Fecioarei Maria, iar punctele negre sunt patimile sale. In Marea Birtanie i se spune ladybird (pasarea doamnei) intrucat zboara asemeni un pasari in vazduh. Iar in Germania se cheama Marienkafer, adica gandacul Mariei.

Dincolo de mituri si arta populara, gargarita este o insect interesanta si aparte.

In lume exista peste 5000 de specii de buburuze, toate apartinand familiei Coccinellidae, de dimensiuni cuprinse intre 1 si 10 mm. Corpul este ovalar, sub forma de dom, cu extremitatea  cefalica orientate in jos. Partea superioara, elitrele, este dura, chitinoasa si ascunde cele doua aripi. Elitrele sunt cele care au facut gargarita celebra: au un colorit de fond rosu intens, ce contrasteaza cu cele 7 puncte negre dispuse din loc in loc. Aceasta este descrierea buburuzei-cu-sapte-puncte, specia cel mai des vazuta la noi, insa in lume exista gargarite colorate si in galben, portocaliu sau negru, cu sau fara puncte, ba chiar linii sau alte forme geometrice. Capul, antenele si cele 6 membre sunt de culoare neagra.

In timpul zborului, aripile mamarutelor bat de aproximativ 85 de ori pe secunda, adica  5100 de batai pe minut.

Desi atragator pentru noi, coloritul gargaritei este respingator pentru pradatori. Niciun pradator nu va uita prima sa interactiune cu o mamaruta. Asta deoarece buburuza secreta din articulatiile picioarelor un lichid galbui, urat-mirositor si rau la gust, care alunga atacatorii. De fiecare data cand o pasare sau un paianjen va mai vedea o insecta rosie, va stii sa o evite, calitate numita aposematie.

Buburuzele pe cat de dragalase par, pe atat sunt de feroce. Majoritatea speciilor sunt carnivore, consumand cu placere afide (paduchi-de-plante) si multe alte insecte consumatoare de vegetale. Din acest motiv, gargaritele sunt primite cu bratele deschise de gradinari. Un adult poate consuma pana la 50 de afide pe zi, iar larva, aflata in crestere, mananca cateva sute de paduchi-de-plante zilnic. Pe langa carne de insecta, mamarutele mai pot consuma si polen, ciuperci de plante, nectar etc. In lume exista cateva specii de gargarite care sunt exclusiv vegetariene, iar din nefericire acestea sunt daunatoare pentru culturile agricole.

Ciclul de viata al unei buburuze dureaza un an. Pe durata iernii, insectele intra in diapauza (hibernare). Se retrag sub frunzele uscate, sub scoarta copacilor sau crapaturile constructiilor oamenilor, uneori cateva sute de indivizi in acelasi loc. Se considera ca adultii din anul precendent marcheaza cu feromoni locurile bune de hibernat, pentru ca urmasii sa stie unde sa se adaposteasca.

Primavara, buburuzele sunt printre primele insecte care revin la viata, animate de caldura placuta a soarelui. Pleaca in cautarea plantelor bogate in paduchi si incep sa isi refaca fortele.

Femelele depun ouale minuscule si glabene, pe dosul frunzelor, in mijlocul coloniilor de afide. O femela depune pana la 2000 de oua intr-un an. Larvele iesite din oua o saptamana mai tarziu, vor avea sub nasul lor toata hrana de care au nevoie. In cazul in care hrana este saracacioasa, primele larve eclozate vor consuma ouale infertile sau cele intarziate.

Larvele de gargarita nu seamna deloc cu parintii lor. Sunt lunguiete, moi, cu numerosi tepi si ridicaturi pe corp, asemeni unor mici aligatori. Iar agresivitatea si apetitul lor este pe masura, devorand fiecare afida pe care o prind. Dupa 3-4 metamorfoze, larva construieste un cocon pe spatele frunzelor sau pe tulpini si intra in urmatoarea etapa cea de pupa. Dupa cateva zile pupa paraseste coconul si arata ca o buburuza adult, insa coloritul ei este galben pal, iar elitrele sunt moi. In doar o zi, mantia rosie este imbracata si astfel s-a nascut o noua generatie de mamarute. Dimeniusiunea adultului poate varia, chiar si in cadrul aceleiasi specii. Ea depinde in mare masura de cat de bine s-a hranit larva si cat de mult a crescut.

Numarul de puncte de pe elitrele buburuzei nu arata varsta ei, ci mai degraba specia din care apartine. In definitiv, toate mamarutele traiesc doar 1 an.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
1 Comentarii
  • gurita alexandra a scris la 29.04.2014 21:30:

    ma fascinat aceasta curiozitate

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro