Broasca testoasa de desert

Broasca testoasa de desert

Broasca testoasa de desert - Gopherus agassizi este o reptila ierbivora care rezista cu brio si atunci cand temperaturile se ridica pana la 60 de grade Celsius, datorita capacitatii sale de a-si sapa galerii. Mai mult, ea isi petrece aproape toata viata in aceste vizuine care ii ofera adapost si in timpul sezonului rece, din noiembrie si pana in martie cel tarziu.

testoasa de desert
foto: corbis.com

Galeriile pe care si le sapa pot fi simple, adica atat de mari cat sa incapa la fix, dar se pot intinde si pe mai multi metri. O broasca testoasa de desert poate avea zeci de astfel de ascunzatori. Adevarat este insa ca aceleasi vizuini pot fi folosite, in perioade diferite de timp, de mai multe testoase.

Broasca testoasa de desert cantareste intre 4,5-9 kilograme cu tot cu carapace si masoara pana la 40 de centimetri lungime. Carapacea este inalta, iar liniile de crestere sunt bine evidentiate. Partea superioara a carapacei este rotunjita si de culoare maronie, fata de cea inferioara, care este plata si galbuie. Are capul destul de mare in comparatie cu corpul si coada scurta. Membrele inferioare sunt puternice, pe cand cele superioare sunt aplatizate, pentru ca sa le poata folosi mai usor la sapat.

Atunci cand este speriata sau vrea sa anunte un pericol, broasca testoasa de desert scoate sunete care pot fi asemanate cu un suierat sau pacanit. Are simtul vizual si olfactiv foarte bine dezvoltate, insa nu aude decat sunetele de frecventa joasa.

Broasca testoasa de desert traieste de obicei intre 80-100 de ani si ajung la maturitate dupa 15-20 de ani de cand eclozeaza. Din noiembrie si pana in martie ele intra intr-o stare de hibernare.

Aceste reptile sunt foarte bine adaptate la mediul secetos in care traiesc. Ele isi sapa bazine in care sa se adune apa de ploaie si atunci cand aceasta este iminenta asteapta rabdatoare sa se umple. In rest, testoasa isi ia necesarul de apa din umezeala ierbii si florilor salbatice pe care le mananca primavara. Interesant este ca aceasta reptila poate trai chiar si un an fara sa bea apa.

Habitatul natural al broastei testoasa de desert este constituit din zonele stancoase, aride din desertul Mojave si Sonoran, din sud-estul Californiei.

Se hraneste cu ierburi si flori salbatice, cactusi si fructe, primavara, cand iese din hibernare.

broasca testoasa de desert - mascul si femela  

broasca testoasa de desert
foto: corbis.com

foto stanga: broaste testoase de desert (sus - femela, jos - mascul), corbis.com

Numarul de oua depuse variaza in functie de dimensiunile femelei. O femela matura poate depune in medie 8 oua intr-un cuib; intr-un sezon, pot face 2-3 cuiburi. Dupa ce depun ouale, femelele acopera cubul cu nisip; perioada de incubatie este de 90-120 de zile. Un fenomen intresant este ca in functie de temperatura nisipului, din oua vor iesi masculi (26-30 grade Celsius) sau femele (31-33 grade Celsius).

De obicei cuiburile sunt sapate langa gura ascunzatorii in care sta broasca testoasa, dar sunt si cazuri in care acestea sunt localizate mai departe, insa la adapost, sub o scoarta sau un trunchi de copac.


Puii de broasca testoasa de desert cresc in functie de cantitatea de hrana pe care o au la dispozitie si nu sunt aparati sau hraniti de parintii lor. Intr-un an carapacea poate inregistra mai multe inele de crestere sau nici unul, astfel ca varsta lor nu poate fi stabilita dupa acest criteriu. Pentru a stabili gradul de maturitate se ia in considerare dimensiunea carapacei.



Broasca testoasa de desert (Gopherus asassizii) a fost trecuta pe lipsa speciilor amenintate inca din 1990. Numarul acestor reptile a scazut din ce in ce mai mult in ultimul timp din cauza distrugerii habitatelor, comertului, accidentelor de automobil si a bolilor. Pradatorii naturali - corbii, vulpea, coiotul, bursucul - sunt o alta cauza a micsorarii populatiei de testoase. Acestia se hranesc cu puii, care nu sunt mai mari de 7-10 cm si au o carapace subtire, inca nedezvoltata.

12.06.2007

Lavinia Rorich

Zooland.ro

11 Comentarii
  • Anonim a scris la 23.03.2010 16:13:

    sunt interesante broscutele am si yo 9 aks de 3 specii diferite,stau kte 3 ore sa vad ce fac,e foarte interesant

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.03.2010 16:13:

    sunt interesante broscutele am si yo 9 aks de 3 specii diferite,stau kte 3 ore sa vad ce fac,e foarte interesant

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 23.03.2010 16:13:

    sunt interesante broscutele am si yo 9 aks de 3 specii diferite,stau kte 3 ore sa vad ce fac,e foarte interesant

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.02.2010 17:36:

    Poi no arunca ea hiberneaza ca ursii,si se va trezii la primavara.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 16.02.2010 17:34:

    hdhed

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 12.10.2009 18:04:

    am si eu o broascadar nu stiu cesa fac pe perioada iernii cu ea

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.05.2009 10:11:

    Am primit o astfel de broasca testoasa, o tin in gradina..am indragit-o..mi-ar face placere sa-i caut o pereche..daca aveti o informatie..sau aveti o astfel de broasca testoas si s-ar putea imperechea..

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 27.04.2009 22:54:

    este foarte levii,e tufta concinaia

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 27.04.2009 22:54:

    este foarte levii,e tufta concinaia

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 06.03.2009 09:38:

    dapz foarte interesant:x ma ajutat la cv la bio;) mia placut:X am ssi eu un papagal sooper frumy il bex poopz :-h:*

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 05.09.2008 15:23:

    Foarte interesant !!!

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro