Brittany

Brittany

GENERALITATI

Brittany este o rasa de caine care face parte din grupul cainilor de vanatoare. Dintre ei, Brittany este cel mai mic, retriever-ii sau pointer-ii, chiar si cei mai mici, fiind putini mai mari decat el. La origini, au fost folositi la vanatoarea prelungita, dar lucrurile sunt putin fortate aici, pentru ca ei sunt mult mai utili partidelor scurte de vanoare. La aceste calitati se mai adauga concursurile de dresaj sau utilitatea de caine de companie, pe care le adopta fara probleme.

HRANA


Brittany nu este un caine cu un apetit special si nici unul care sa manance foarte mult, dar cu varsta poate dezvolta tendinta de ingrasare. Hrana cainelui nu va va costa foarte mult, el putand adopa cu aceeasi usurinta atat mancarea speciala, cat si o hrana obisnuita, pe care o capata de la masa stapanilor.

COSTURI SI DURATA DE VIATA

Costurile de achizitionare ale unui Brittany sunt medii, asta in ciuda faptului ca este un caine nu foarte des intalnit. Normal, in acest caz, costurile variaza in functie de calitatea puiului, astfel ca pe un exemplar provenit dintr-o canisa sau din parinti de calitate puteti ajunge sa platiti ceva mai mult. Durata de viata a unui Brittany este cuprinsa intre 12-16 ani, avand ca medie varsta de 15 ani. La nastere, o femela poate aduce pe lume intre un pui si 11, media situandu-se in jurul a sase pui.

DESCRIERE

Brittany este un caine deosebit de activ, drept, ascutit, de talie medie, ce se remarca prin mersul tipic, rapid si regulat. Blana sa este deasa, dar nu cade in exces, ca la alti caini, ceea ce face ca ingrijirea, din acest punct de vedere, sa nu puna mari probleme. Un Brittany poate ajunge la o inaltime de 51 cm si la o greutate de 18 kg, existand si exemplare care depasesc aceste norme, masculii fiind ceva mai mari si mai puternici decat femelele.

BOLI

Cainele este cunoscut ca fiind, in general, unul sanatos. Cu toate acestea, in canise sunt urmarite cu mare atentie displeziile de sold, situatii cu care se confrunta uneori. In rest, cainele este, asa cum spuneam, unul sanatos, care nu pune mari probleme de sanatate stapanilor sai.

ISTORIC

Dupa cum spune si numele, Brittany este un caine care provine din regiunea franceza Bretania, din Callac, mai precis. La inceput, blana sa era alb-neagra, iar cainele era mai mic decat exemplarele intalnite in ziua de astazi. Cum lorzii englezi obisnuiau sa vina pe aceste meleaguri sa vaneze, cu cainii lor, de cele mai multe ori setter-i si pointer-i, s-a ajuns si la situatia in care acestia erau lasati fermierilor, din cauza carantinei ce fusese impusa in 1865. Astfel, cainii britanicilor s-au incrucisat cu spaniel-ii localnicilor, lucru ce a produs un hibrid, in toate culorile posibile, adica Brittany. Vanatorii au observat si eu cu rapiditate ca noul caine ingemana mai multe calitati, devenind preferatul lor. In 1900, acest caine este imperecheat in mod voit cu setter-ii englezi, ajungandu-se la producerea unui caine ceva mai mare, ce ajungea la 56 cm. Rasa s-a stabilizat incepand cu 1930, cei care se ocupau de dezvoltarea acesteia canalizand eforturile in producerea unui caine ceva mai mic in dimensiuni ca cei de pana atunci. Primul caine de acest fel fusese produs inca din 1907-1908, iar in zilele noastre Brittany a ajuns cel mai popular caine de vanatoare din Franta.

EXERCITII SI DRESAJ

Facand parte din categoria cainilor de vanatoare, Brittany are nevoie de ceva miscare. Astfel ca, daca este multumit cu 20 de minute de alergare zilnica, o ora sau doua de exercitii nu l-ar deranja deloc, ba din contra, ii poate face numai bine. In ceea ce priveste dresajul, acesta trebuie sa inceapa de devreme. Asta nu pentru ca nu ar fi un caine inteligent, care prinde totul din zbor, ci pentru ca, daca nu este tratat cu fermitate, va ajunge sa profite de situatia creata. Iar daca aveti de gand sa iesiti cu el pe terenul de vanatoare, trebuie sa-l obisnuiti de mic in a va asculta si respecta absolut toate comenzile.

CARACTER SI TEMPERAMENT

Brittany este un caine extrem de inteligent, foarte adaptabil si care este usor de multumit. Este afectuos, se face placut de toata lumea si iubeste sa simta ca face parte din familia care l-a adoptat. Are nevoie atat de stimulare fizica, cat si de stimulare mentala, avand nevoie de munca si, in general, de ceva care sa-i tina mereu mintea ocupata. Este un pasionat al vanatorii si de aceea nu este recomandat crescatorilor novici, care nu sunt pregatiti sa le ofere exercitiul de care au nevoie. Pentru ca daca nu este antrenat in acest sens, va incerca singur sa se distreze, iar nasul sau il va duce la kilometri distanta de stapan. Nu este un caine care sa se simta bine atunci cand face de paza sau este pus sa apere stapanul, nu este deloc un caine agresiv, iar apropierea sa de copii poate fi una distanta, mai ales daca cei mici il necajesc, tragandu-l de coada sau de urechi.

1 Comentarii
  • Anonim a scris la 22.01.2010 13:23:

    De unde se poate achizitiona un exemplar ?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro