Baziliscii

Baziliscii

BasiliscusFac parte din genul Basiliscus, familia Corytophanidae, subordinul Iguanidae. Asadar, baziliscii sunt iguane, ai caror masculi au pe cap o creasca inalta si cutanata. Pe spate si la baza cozii au, de asemenea, cate o creasta dintata din piele, sprijinita de apofizele spinoase ale vertebrelor. Aceste caracteristici fizice le-au adus reputatia de animale legendare. “Atat in mitologia europeana, cat si in cea romaneasca, baziliscul sau vasiliscul, este o reptila fabuloasa, reprezentata, de obicei, ca o combinatie de sarpe si cocos, avand puterea de a ucide din privire sau prin otrava rasuflarii.” (Sursa: wikipedia.org).

Sunt animale diurne, arboricole, lipsite de discuri adezive. Se hranesc, in general, cu insecte sau cu vertebrate mici. Pe pamant se deplaseaza fugind pe membrele posterioare, in pozitie ridicata si inclinata. Baziliscii au abilitatea de a alerga pe apa, deplasandu-se pe suprafata acesteia in pozitie  aproape verticala, cu o viteza de pana la 12 km./h. Aceasta “cascadorie” este posibila datorita labelor lor special adaptate si prevazute cu franjuri care le maresc suprafata.


In general, traiesc in America tropicala. Pe  baziliscul maro sau baziliscul dungat (Basiliscus vittatus) il intalnim frecvent in plantatiile de banane si cafea din Guatemala, dar si in Mexic, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Belize, Panama, Costa Rica si Columbia. Corpul sau este de culoare maslinie cafenie, cu o dunga galbena lucitoare pe fiecare parte si este prevazut cu o creasta dorsala joasa. Poate ajunge pana la 45-60 cm. lungime, are capul mare, membrele lungi si suple. Masculii au botul mai lung decat femelele si prezinta creasta atat pe partea dorsala, cat si pe ceafa si gat.


Baziliscul comun (Basiliscus basiliscus) traieste in padurile tropicale din America centrala si de sud, in apropierea apelor curgatoare. Nu sunt animale periculoase, se hranesc cu insecte, plante, vertebrate mici, pesti etc. si au numerosi pradatori, printre care: serpii, pasarile de prada, pestii si reptile mari. Media de viata este de 7-8 ani in  captivitate. Femelele depun 2 pana la 18 oua, de 5-8 ori pe an. Acestea eclozeaza dupa 3 luni, iar puii cantaresc aprox. 2 grame la nastere.


Baziliscul cu capul rosu (Basiliscus galeritus) poate fi intalnit in partea vestica a Columbiei si din Ecuator pana in America Centrala. Corpul este de culoare verde-olive, burta este brun roscata, iar gatul alb cu nuante de galben.


Baziliscul verde, baziliscul cu pene sau baziliscul cu fruntea penata (Basiliscus plumifrons) traieste limitat in Costa Rica si are un coif crestat, cu aspect penat – de unde si denumirea populara a acesei specii.


www.zooland.ro

 


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro