Basilicul - soparla care merge pe apa

Basilicul - soparla care merge pe apa

basiliculMersul pe apa ne arunca involuntar gandurile spre taramul religiei, miturilor sau magiei. Insa e cat se poate de real ceea ce ati descoperit in titlu. Si nu e vorba de vreo ganganie mititica ce pluteste la suprafata apei, ci un animal zdravan, lung de cativa zeci de centimetri. Numit popular, in tarile de origine,  soparla „Iisus Hristos”, basilicul este minunea naturii despre care vom vorbi astazi.

Mersul pe apa

Ca sa va satisfacem curiozitatea vom incepe chiar cu aceasta abilitate a soparlei, care a facut-o atat de celebra. Nu e nici un secret ca mersul pe apa este de fapt un mecanism de aparare a animalului si nu vreo tehnica de a se da in spectacol.

In momentul in care este atacata, soparla se indreapta spre cel mai apropiat petic de apa si cu o detenta deosebita, alearga pe suprafata apei pana la 5- 10 metri, cu o viteza de 1,5 mps, lasand in urma agresorul  care nu doreste sa se ude de data aceasta. Din nefericire avantul se epuizeaza rapid, iar basilicul este nevoit si sa inoate. Dar cel putin e scapat teafar.

Cum este posibila aceasta „minune”?

Basilicul alearga in pozitie bipeda. Picioarele din spate sunt lungi si puternice. Membrele anterioare sunt tinute pe langa corp, iar coada o foloseste ca si contragreutate. Soaprla alearga pe apa cu aproape aceeasi viteza cu care fuge si pe uscat.

Membrele posterioare prezinta intre degete membrane, asemenea broastelor. Degetele+ membrenele asigura o suprafata mare de sprijin. In plus intre membrane si suprafata apei se formeaza pungi de aercare se opun scufundarii. Toate coroborate cu o viteza si un impuls deosebit de puternice, au grija ca basilicul sa isi scape pielea de pradatori.

Soparla mai are capacitate de a se scufunda in nisip, in cazul in care nu exista nicio suprafata acvatica in zona. Narile prezinta niste muschi circulari care  le inchid si le protejeaza.

Origine si descriere

Basilicul este originar din America Centrala si de Sud, din Mexic pana in Venezuela. Traieste in padurea tropicala, de obicei in apropierea raurilor sau baltilor.

In functie de specie poate masura de la 20 pana la 70 de cm. soparlele sunt foarte frumos colorate, de la verde intens pana la diverse nuante de maro si aramiu, cu   pete albe si linii mai inchise la culoare ce alcatuiesc un  desen spectaculos.

Masculii prezinta o coroana  pe cap, bine dezvoltata si alte creste mai mici de-a lungul sirei spinarii. Coada este lunga. Femelele au doar o creasta mica la nivelul capului.

Soparla se hraneste cu flori, fructe, insecte si chiar reptile sau pasari mici. In contrabalanta si basilicul are multi pradatori naturali: pasari de prada, serpi, soparle, mamifere. Petrece mult timp la soare. De regula, un mascul sta impreuna cu 2- 3 femele.

Femela depune intre 10 si 20 de oua, in 4 serii pe an. Ouale ingropate in nisip au nevoie de 3 luni pentru a ecloza. Puii proaspat iesiti in ou cantaresc doar 2 grame. Ei se descurca singuri si cresc rapid. La 16 luni sunt maturi sexual.

Traiesc in medie 7-8 ani, dar sunt exemplare care ajung si pana la 10 ani (mai ales in captivitate).

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Anonim a scris la 17.06.2013 15:45:

    iubesc basiliscul!imi place si stiu de mult soparla basilisc

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro