Babesioza la caini

Babesioza la caini

Babesia canisBabesioza este o parazitoza, recent aparuta pe meleagurile romanesti. Originara din Asia, zona calda, boala s-a raspandit in intreaga lume, deci si in Romania, datorita cresterii temperaturii medii anuale. Grupul de paraziti care determina aceasta boala a fost descoperit de bacteriologul roman Victor Babes, de unde si numele bolii si al agentilor care o produc.

Babesioza este o piroplasmoza produsa de protozoare din genul Babesia. Exista numeroase specii de Babesia care infesteaza diverse specii de animale (cai, caini, pisici, chiar si omul uneori). La caine 2 specii sunt incriminate pentru producerea acestei afectiuni: Babesia canis (de dimansiuni ami mari) si Babesia gibsoni (specia mai mica). Specii noi de Babesia continua sa fie descoperite peste tot in lume.

Cum se produce infectarea?

Boala este transmisa de catre capuse care sunt gazdele intermediare ale parazitului. Capusele elibereaza microorganismele tinere in torentul sangvin al cainelui. Acestea se ataseaza de hematii (globulele rosii) si le invadeaza. Pe o hematie se poate atasa pana la 4 indivizi. In interiorul hematiei organismele se divid in 2 si apoi incep sa secrete enzime toxice care distrug hematia. Microorganismele sunt eliberate din nou in torentul sangvin unde vor ataca alte hematii. Capusele pot consuma aceste globule rosii infestate si pot transmite Babesia la un alt animal. Si astfel ciclul se repeta. O capusa trebuie sa se hraneasca cel putin 2-3 zile pentru a putea elibera Babesia in sangele victimei. Femelele gestante pot transmite parazitului prin intermediul placentei puilor. De asmenea un caine purtator de Babesia prin muscatura va transmite boala si altui semen.

Hematiile infectate sunt atacate de sistemul imunitar, deoarece sunt considerate agenti patogeni din cauza prezentei parazitilor. Astfel se produce o dubla distrugere a hematiilor: auto-imun si produsa de Babesia, care duce la anemie masiva. Majoritatea cainilor aflati in faza acuta necesita transfuzie de sange datorita anemiei severe.

Semne si simptome

In forma acuta, semnele sunt variate si de intensitate crescuta:
- Letargie (slabiciune)
- Febra
- Mucoase/gingii palide
- Splenomegalie/hepatomegalie (marire in volum a splinei si ficatului)
- Ganglioni umflati
- Urina inchisa la culoare
- Icter (ingalbenirea pielii si a conjunctivei ochilor din cauza biliruginei eliberata in exces in sange)
- Cresterea ritmului cardiac ( ca masura a organismului sa compenseze anemia)
- Lipsa poftei de mancare

Daca semnele infectiei acute sunt de intensitate moderata si ne-letale, se trece in forma cronica. Animalul aparent sanatos este totusi purtatorul parazitilor si il poate transmite altor caini prin intermediul capuselor.

Diagnostic

Aceasta boala este dificil de diagnosticat. O analiza simpla de sange poate detecta anemia (scaderea numarului de globule rosii) si trombocitopenia ( scaderea trombocitelor). In foarte putine cazuri microrganismele pot fi vazute pe frotiu de sange, sansele sunt mai mari daca sangele este recoltat din capilare (ureche) decat din vasele de sange.  Aceasta este o confirmare a infectiei, insa absenta lor de pe frotiu nu inseamna ca animalul este sanatos. Detectarea anticorpilor impotriva Babesiei este o alta analiza de confirmare a infectiei, insa poate da si aceasta rezultate inselatoare. Un caine inca mai poate prezenta acest tip de anticorpi o perioada de timp dupa ce a scapat de boala, deci este sanatos, insa descoperind anticorpii se poate crede ca este inca afectat. Alta varianta este aceea a nedescoperirii anticorpilor, la inceputul infectiei, deci nu se poate considera animalul sanatos daca nu s-au descoperit. O alta analiza mai elaborata si foarte scumpa chiar si in occident este detectarea materialului genetic al microorganismului.

Tratamentul

In prezent exista diferite scheme de tratament pentru aceasta boala in functie de specia care a produs-o. Tratamentul este destul de costisitor la noi, de lunga durata si uneori cu multe efecte secundare. Un regim igienico-dietetic este necesar in completarea celui medicamentos. Transfuzia de sange poate fi uneori o necesitate. Babesioza este o boala mortala daca nu se intervine la timp. Medicul veterinar va va recomanda tratamentul adecvat pentru cainele dumneavoastra.

Preventie

Preventia este cea mai buna metoda pentru a va scapa companionul de aceasta boala. Tinerea capuselor la distanta de caine este cea mai eficienta modalitate de a va feri de babesioza. Orice stapan de caine trebuie sa isi duca patrupedul la veterinar pentru o deparazitare externa lunar in lunile de vara. Sau poate face singur acasa aceasta manopera cu multitudinea de solutii antiparazitare existente pe piata. Inca de la inceperea sezonului cald (cand capusele prind viata) e nevoie sa faceti deparazitarile externe.

Daca scoateti cainele la plimbare prin iarba (locul de unde se iau capusele), cand ajungeti inapoi acasa verificati-l de capuse. Daca descoperiti vreuna indepartati-o, abia dupa 2-3 zile va putea transmite boala, deci inca nu e prea tarziu. La primele semne de afectare  ale cainelui mergeti la veterinar.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

4 Comentarii
  • EU a scris la 20.04.2015 18:24:

    Si catelul meu a fost diagnosticat cu boala asta la un cabinet de catre un medic. Dar la urmatoare vizita a fost inlaturat medicul si a intervenit sefa cabinetului pusa sa imi salte cati mai multi bani. A facut o perfuzie cu nu stiu ce si catelul vomita intr-una. Am insistat sa opreasca perfuzia. Dupa parerea mea nu sunt doctori ci niste snapani cu diploma cu ochii pe buzunar. Asta e valabil indiferent daca sunt "doctori" de oameni sau de animale. Din pacate acestia migreaza si in alte tari si duc si acolo acest obicei. Dupa tigani, hoti si ingineri analfabeti acum exportam si "medici" criminali. In curand cine va auzi cuvantul roman inchide orice usa si va pune mana pe arma. Cu ce oare am gresit sa fim o natie blestemata? Pentru conformitate, evitati cabinetul QUINCYVET din bulevardul Lacul Tei nr.56. E un asistent competent dar "medicii " sunt cu ochii la buzunar.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.05.2013 21:30:

    va rog,ajutati-ma!cainele meu e bolnav insa nu stiu ce e:isi musca coada pana la sange(in preajma ploii,furtunilor;e tare speriat),plange,e abatut,nu se joaca.M-am gandit ca poate fi o capusa sau ca si-a rupt cartilajul cozii ori are o rana care se decojeste usor.Nu am verificat deoarece el e putin nebun si nu lasa pe nimeni sa se apropie de coada lui.E URGENT!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.05.2011 10:26:

    Imi pare rau pentru ce ti s-a intamplat...am trecut prin asta de doua ori(chiar azi am dus o cainicica la veterinar), dar i-am facut imediat testul si antidotul si-a facut treaba(data trecuta)...Acum sper ...Din pacate,erorile medicale(umane sau veterinare) ne rapesc fiinte dragi.Putere sa treci peste...si atentie daca vei mai lua un animalut...

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.04.2011 12:47:

    Si eu am avut o lupoaica care a fost bolnava de Babesioza, dar a fost tratata cu: fenobarbital, fenitoin iar medicul nu mi-a spus ca are aceasta boala ci cu totul altceva. Dar eu sunt sigura ca a murit de Babesioza, iar medicul m-a pus sa o droghez cu aceste medicamente, iar in final a murit. Deci vreau sa va spun ca am CONSTIINTA INCARCATA . Simt nevoia sa vorbesc cu cineva despre acesta crima, cu ai mei nu pot vorbi deoarece spun ca a murit de ceea ce a afirmat DOCTORUL CRIMINAL.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro