Astmul la pisici: cauze, simptome, tratament

Astmul la pisici: cauze, simptome, tratament

Tractul respirator inferior, sau caile respiratorii inferioare contin bronhiile, bronhiolele si alveolele. Bronhiile incep de la trahee care se desparte in cele doua bronhii, iar acestea se impart la randul lor in ramificatii mai mici numite bronhiole. Alveolele pulmonare sunt partea terminala a sistemului respirator, se afla in interiorul plamanilor si au rolul de a face schimbul de gaze.

Bronsita este termenul utilizat pentru a descrie inflamatia bronhiilor sau a bronhiolelor. Bronsita cronica este inflamarea pe termen lung a sistemului respirator inferior. Astmul include atat inflamari acute cat si cronice ale sistemului respirator inferior din cauza sensibilitatii la anumiti stimuli in care se includ anumiti alergeni, ingustarea cailor respiratorii si acumularea unor anumite celule in caile respiratorii.
 
La pisici, atat episoadele acute cat si cele cronice de inflamare a sistemului respirator inferior sunt denumite bronsita felina sau boala bronhopulmonara. Daca este lasata natratata inflamarea cronica a cailor respiratorii poate duce la fibroza (exces de tesut fibros in plamani) si actelectazie (boala in care plamanii nu se mai pot umfla). Aceasta boala poate aparea la pisicile de orice varsta, dar este mai intalnita la pisicile intre 2 si 8 ani.
 

Simptome de astm la pisici

Din cauza tipului de boala, cronica sau acuta, urmatoarele simptome pot fi observate de-a lungul unor perioade de timp variabile:
  • tuse
  • stranut
  • dificultate de a respira (unele pisici vor respira cu gura deschisa)
  • apetit scazut
  • astenie
  • letargie
  • respirat rapid si cu efort
  • invinetirea pielii si a mucoaselor

Cauzele astmului la pisici

  • cauza exacta a inflamatiei bronhiilor este de multe ori necunoscuta
  • fumul de tigata, fixativul de par, odorizantele de camera, mobila noua sau chiar litiera pot declansa episoade
  • infestare parazitara la nivelul plamanilor
  • obezitate
  • stres
  • afectiuni cardiace sau alte boli cronice

Diagnosticarea astmului la pisici

Veterinarul va examina atent pisica tinand cont de istoricul acesteia si de simptomele care ar fi putut duce la declansarea astmului. Medicul veterinar va va intreba despre alimentatia acesteia sau daca ati adus in casa mobila noua sau va pune alte intrebari despre mediul in care traieste pisica.
 
De cele mai multe ori cauza care declanseaza astmul nu este evidenta si depistarea acesteia poate fi sarcina descurajatoare. Cateodata astmul poate fi declansat de ceva foarte simplu cum ar fi un odorizant de camera nou, dar cauza poate si sa ramana nesesizabila. In cazul episoadelor acute tratamentul se incepe imediat dupa stabilirea diagnosticului.
 
Pentru a stabili mai exact care este factorul ce a declansat astmul medicul veterinar poate face analize de sange, de urina si de scaun. Obtinerea de imagini cu ajutorul razelor X poate de asemenea sa ajute. Toate aceste teste pot duce la aflarea mai exacta a cauzei si daca aceasta problema este acuta sau cronica. La unele clinici veterinare se pot face chiar teste pentru determinarea alergiilor.

 

Tratament pentru astm la pisici

In cazul episoadelor acute se preteaza tratament de urgenta si in cazul acesta pisica poate fi internata pana se termina criza. Se va face terapie cu oxigen si se vor administra bronhodilatatoare. Ingustarea si constrictia cailor respiratorii poate fi cauzata de inflamarea cailor respiratorii care se umfla, caz in care medicul veterinar va administra medicamente care sa reduca aceasta cauza pentru  ca pisica sa poata respira normal. Cel mai des in aceste cazuri se prescriu steroizi si antiinflamatoare.
 
Dupa aplicarea tratamentului de urgenta se elaboreaza planul pentru tratamentul viitor. Pentru unele pisici este suficienta doar eliminarea factorului care a dus la declansarea episodului astmatic in timp ce alte pisici au nevoie de tratament restul vietii. Daca pisica are probleme cronice ale bronhiilor, medicul veterinar poate prescrie tratamente pe termen lung.
 

Ingrijirea pisicilor cu astm

Exista posibilitatea sa fie necesara schimarea mediului in care traieste pisica pentru a fi adaptat nevoilor pisicii. Odorizantele ar trebui sa fie evitate, la fel si fumatul in spatiul in care traieste pisica sau utilizarea de spray-uri. Nisipul folosit in litiera nu trebuie sa fie foarte fin. Trebuie evitat ca pisica sa fie hranita cu mancare umana, aceasta poate contine ingrediente care sa declanseze astmul. Veterinarul poate da sfaturi despre alimentatie.
 
In cazul in care afectiunea este cronica este necesar sa va pregatiti psihologic pentru un tratament care va dura toata viata. Este foarte important sa vorbiti cu medicul veterinar si sa intrebati orice nu va este clar. Recidivele sunt obisnuite, iar daca nu luati masuri de urgenta acestea pot duce la moartea pisicii. Trebuie sa fiti foarte atenti cu pisica si daca observati ca aceasta tuseste sau nu respira normal sa-i aplicati tratamentul prescris sau sa o duceti de urgenta la cabinetul veterinar.
 
Foarte important: terapia impotriva astmului sau a bronsitei nu trebuie intrerupt chiar daca au disparut simptomele.
 
Sursa foto: Publimedia
 
Autor: Nicolae Hasegan
 

 


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro