Artroza la cai

Artroza la cai

cal stand josArtroza este o forma de suprasolicitare a articulatiei.

Se formeaza un tesut dupa ce oasele sau/si cartilajele articulatiei au fost lezate sau foarte afectate. Artroza poate fi mostenita genetic, dar aceasta se poate forma si fara o astfel de predispozitie. Aceasta boala apare frecvent la caii, care au fost suprasolicitati in tinerete si care au fost supraincarcati sau la cei care au suferit accidentari ale oaselor.

Simptomele artrozei

Artroza se poate remarca atunci cand calul paseste des si neregulat, acest lucru ducand, in timp, la o schiopatare constanta. Boala se dezvolta in majoritatea cazurilor incet, desi uneori caii pot avea grave probleme in timpul mersului, fara ca simptomele initiale, expuse mai sus, sa fie vizibile. Caii care sufera de artroza au in majoritatea cazurilor dificultati cu circulatia.

Simptomele artrozei apar la membrele din fata, dar si la cele posterioare, in articulatia copitelor si la cartilaje. De asemenea, o alta forma a artrozei afecteaza incheieturile si gleznele sensibile.

Diagnosticul

Cu ajutorul radiografiilor artroza poate fi imediat diagnosticata si poate fi stabilit stadiul acesteia. Boala poate fi constatata si in cadrul unei consultatii prin indoirea membrelor, chiar daca acesta nu a schiopatat niciodata si nu prezinta simptome. Cu alte cuvinte, stadiul artrozei sau chiar boala in sine nu depind neaparat de gradul de dificultate la mers al calului ( schiopatatul ).

Artroza este imposibil de vindecat. Cu toate acestea exista diferite moduri si metode de a ameliora efectele bolii, pentru a tine cat mai mult cu putinta calul pe picioare si pentru a nu-l sacrifica. Din punct de vedere terapeutic este foarte im
portant ca animalul sa fie corespunzator potcovit. De exemplu, potcoavele cu suport sau aplicatii din piele sunt foarte eficiente si protejeaza impotriva loviturilor. O potcoava speciala ii poate usura mersul animalului si poate incetini procesul de dezvoltare al bolii. In anumite cazuri, aceasta metoda poate opri boala. Potcovitul trebuie efectuat in asa fel, incat calul sa se simta bine atunci cand depune efort.

artroza calArtroza poate fi atat de grava, incat sa afecteze mobilitatea articulatiilor si prin urmare mobilitatea animalului. Astfel, daca un animal sanatos isi poate indoi piciorul la 90 grade, atunci pentru unul bolnav acest lucru se reduce la 45 grade sau in cazurile grave, acest lucru nu mai este posibil deloc. Sunt cai care, cu toate ca boala este intr-un stadiu avansat, se pot misca relativ bine.

Potcovitul

Diferitele forme de artroza necesita diferite tipuri de potcoave sau accesorii. Care este cea mai potrivita potcoava pentru un cal bolnav sau daca acesta trebuie potcovit se decide de la caz la caz. Important este ca o potcoava sa sprijine si sa protejeze calul la fiecare miscare.

ZooLand.ro


 


3 Comentarii
  • paul a scris la 18.07.2014 15:45:

    sciopateaza la picioarele din fata merge cam rau are 3 ani iapa ce tratament sai fac poate isi revine plizztariu

    [Răspunde]
  • Andy blondu a scris la 21.06.2017 05:25

    Nu ai ce sa ai faci, are scoica asa am si eu un armasar si sa osit pe urma nu o mai, schiopatat

  • Anonim a scris la 08.03.2014 23:06:

    Calul sufera de artroza la piciorul drept din fata si vreau sa stiu ce tratament sa folosesc sa-l fac bine.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 08.03.2014 23:04:

    Am si eu un cal in varsta de 13-14 ani si de 2 luni imi tot schioapata si vreau sa stiu si eu cu ce pot sa-l tratez. Multumesc frumos!

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro