Alegerea porcusorului de Guineea

Cand cumparati un porc de Guineea trebuie sa-l alegeti cu grija pentru a evita ulterioare probleme si vizite la veterinar. Cel mai bine ar fi sa-l cumparati de la un crescator pentru ca astfel puteti fi siguri ca a fost bine ingrijit si va puteti interesa de parintii din care provine. Daca il cumparati de la un pet shop este mult mai riscant si va trebui sa fiti mai atenti la cumparare. Multe pet shop-uri nu-si ingrijesc animalele si sunt sanse sa achizitionati un porcusor deja bolnav sau in cazul femeleleor deja gestanta. Nu este sanatos pentru femele sa faca pui cand sunt foarte tinere.
Inainte de a cumpara este bine sa va decideti asupra anumitor lucruri cum ar fi rasa si sexul.
Asupra rasei este relativ usor sa va decideti. Exista mai multe rase si mai multe varietati dar in principal trebuie sa va decideti daca vreti sa aiba parul scurt, lung sau cu rozete (vartejuri).
Dupa ce v-ati hotarat asupra rasei va trebui sa alegeti sexul. La exemplarele tinere este foarte greu de determinat cu certitudine sexul. Daca planuiti sa aveti doar un singur individ atunci sexul nu are importanta prea mare, dar daca doriti mai multi indivizi trebuie sa tineti cont de faptul ca masculii se bat intre ei cand sunt in aceeasi cusca. Doi masculi se impaca numai daca au crescut impreuna de mici si nu au fost separati. In general un mascul se "descurca" cu 3 - 4 femele in aceeasi cusca (dar atentie la nesfarsitul sir de urmasi !...).
- Masculii de obicei sunt mai neastamparati, mai distractivi si "gârâie" cand ii scarpini pe spate.
- Femelele de obicei sunt mai calme, mai cuminti, mai sperioase si mai sentimentaliste.

In definitiv nu exista avantaje sau dejavantaje majore care sa influenteze alegerea sexului. Comportarea lor ulterioara depinde in mare masura si de personalitatea individuala a porcusorului.
Inainte sa achizitionati porcul ar fi bine sa analizati pe rand fiecare parte a corpului pentru a cauta indicii care ar putea indica o eventuala boala:

Ochii
Trebuie sa fie clari, fara urme de zgarieturi sau film. Deasemeni sa nu aiba urme de scurgeri sau infectii.
Daca planuiti sa-l duceti la expozitii si concursuri, atunci ochii trebuie sa fie culoarea corecta pentru rasa si varietatea sa.

Urechile
Trebuie sa fie curate pe interior fara urme de mizerie, ceara sau scurgeri. Verificati inprejurul urechilor pentru paduchi sau alti paraziti.
Daca porcul este pentru expozitii va trebui sa fiti atenti ca urechile sa aiba culoarea care trebuie, ca pielea si parul sa se potriveasca, ca urchile sa fie pozitionate corespunzator si sa nu aiba rupturi nedorite.

Nasul
Nu trebuie sa prezinte urme de scurgeri.

Dintii si gura
Gura trebuie sa fie curata. Dintii trebuie sa fie drepti si fara ciobituri. Cand gura este inchisa dintii din fata de deasupra trebuie sa se suprapuna exact peste cei de dedesubt. Nu trebuie sa prezinte scurgeri de saliva.

Barbia si gatul
Nu trebuie sa existe protuberante in jurul barbiei si gatului.

Membrele
Toate membrele trebuie sa fie drepte cand le pipaiti usor de-a lungul osului.

Talpile si degetele
Trebuie sa fie patru(4) degete cu unghii la membrele din fata si trei(3) degete cu unghii la membrele din spate. Nu trebuie sa prezinte simptome de durere in talpa (la calcat).
Pentru exemplarele de expozitie trebuie sa va asigurati ca unghiile sunt de culoarea corespunzatoare varietatii.

Organele genitale
Trebuie sa fie curate, fara urme de diaree sau alte secretii. Nu trebuie sa aiba pustule, zone dureroase sau miros neplacut.

Pieptul si abdomenul
Nu trebuie sa aiba protuberante, denivelari sau indicii de hernie.

Parul si pielea
Parul trebuie sa fie curat, stralucitor si egal peste tot. Nu trebuie sa existe zone fara par sau cu par mestecat. Parul nu ar trebui sa cada cand mangaiati porcul. Pielea trebuie sa arate sanatoasa, fara matreata sau solzi. Nu trebuie sa aiba vanatai sau zgarieturi. Uitati-va cu atentie dupa paduchi sau alti paraziti.
Pentru un animal care trebuie aratat la expozitii si concursuri trebuie sa verificati existenta culorilor nedorite pentru rasa si vaietatea sa. Verificati textura, densitatea si lungimea parului. Daca culorile sunt structurate in pete verificati ca liniile de demarcatie sa fie clare. Petele de culoare trebuie sa fie corect dimensionate pentru varietatea din care face parte.

Umerii
Un porc pentru expozitii trebuie sa aibe umerii la fel de lati ca soldurile.

Deasemeni alte cateva lucruri carora ar trebui sa le acordati atentie:

Miscarile
Sa para cat mai natural, sa nu schioapete si... sa arate bine.

Comportamentul
Sa nu dea semne de agitatie excesiva, sa se scarpine, sa sara intruna fara motiv sau alte miscari nenaturale.

Apetitul
In general un porc de guinea sanatos mananca foarte des si aproape oricand ii dai.

Respiratia
Nimic prea deosebit de remarcat aici, doar sa nu vi se para ceva in neregula. (Totusi verificati)

Aspectul de ansamblu
Trebuie sa fie placut si sa va placa.

Calitatea parintilor
Interesati-va de parintii din care provine.
3 Comentarii
  • Anonim a scris la 22.12.2010 12:17:

    eu nu stiu cumarata o cusca pentru un porc de guinea siasi vrea sa aflu cat costa o cusca pentru porcusor de guinea si sunt asafrumosi cum vorbesccu tine da ca vorbesti cu iel sunt asa frumossi!!!!!!!!!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.12.2008 16:03:

    de ce nu7 scrieti si ce e bun pt ei ca mincare ce le place cel mai mult as vrea sa stiu

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.12.2008 16:03:

    de ce nu7 scrieti si ce e bun pt ei ca mincare ce le place cel mai mult as vrea sa stiu

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro