Alaptarea pisoilor

Alaptarea pisoilor

La nastere, tinerele pisici nu sunt pe deplin dezvoltate, atat din punct de vedere fiziologic cat si din punct de vedere morfologic. Desi in primele saptamani nu trebuie sa intervenim, in principiu, in alimentatia pisoilor, aceasta sarcina revenind i totalitate mamei, totusi evolutia lor trebuie sa fie atent urmarita. Daca sesizam ca pisoii pierd din greutate sau nu realizeaza acumulari de masa musculara, este cazul sa intervenim cu un supliment alimentar.
In general, evolutia cantitatii de lapte secretat de pisica-mama este crescatoare pana la varsta de 3 saptamani, in aceasta perioada nevoile pisoilor fiind satisfacute in totalitate. De la varsta de 3 saptamani, secretia de lapte nu mai creste, in schimb nevoile puilor cresc constant, acestia incepand sa-si manifeste interes pentru hrana solida, pentru care incep sa devina pregatiti din punct de vedere morfologic. Hrana complementara laptelui matern trebuie sa fie foarte digestibila, sa fie placuta de pisoi si sa raspunda nevoilor acestora. In acelasi timp, introducerea hranei suplimentare este o ocazie excelenta de a intra in legatura cu micutii si de a incepe educatia acestora. Hrana complementara va fi lapte de vaca in amestec, eventual, cu suc de carne, galbenus de ou, minerale, vitamine, fosfat dicalcic. Trebuie sa avem grija in permanenta ca in total, supturile naturale si hrana complementara sa totalizeze 4-5 mese pe zi. Daca pana la 10 saptamani pisoii au ajuns la o greutate corespunzatoare, ei pot fi intarcati.
Alaptarea artificiala este necesara cand pisica-mama a murit, nu are lapte sau are diverse afectiuni mamare. Laptele de inlocuire in cazul alaptarii exclusiv artificiale, poate apartine diverselor specii, dar trebuie adus prin imbogatire la o compozitie cat mai apropiat de laptele matern. Laptele de vaca reprezinta o solutie pentru hrana pisoilor numai daca este amestecat cu grasimi, saruri minerale, proteine si vitamine.
Cantitatea de hrana dintr-o zi trebuie sa fie egata cu proximativ 30% din greutatea pisoiului, dar acest lucru se poate realiza numai cu pofta de mancare si cu o alimentatie apreciata de pisoi. Daca apare diareea, se va intrerupe imediat alaptatul artificial, inlocuindu-se cu zeama de orez si morcovi, apoi reintroducandu-se treptat in ratia normala.



Publicat la: 24 ianuarie 2005
8 Comentarii
  • Anonim a scris la 25.07.2010 14:58:

    pisicutza mea persana a fatat ieri si nu sta deloc cu puii, e la prima ei nastere, iar puisorii sunt atat de dragalasi...mi-e teama ca o sa moara..nu le da sa suga...iar eu nu stiu ce sa fac...cum sa-i ajut?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 11.04.2010 16:12:

    Eu am 2 pisici,amandoua au ramas gestante cam in aceeasi perioada,si de asemenea au nascut in aceeasi perioada,la cateva zile una de alta,una din ele e mai mica si a facut doar 2 pui,cealalata are experienta fiind deja la a 3a nastere,cea mai tanara nu prea sta cu ei,nu mai sta sa bea lapte si m-am gandit sa ii mut la cealalta,pt ca ii accepta le da sa manance si ei se simt mai bn acolo,saraca e cam solicitata fiindca ea avea 4 pui,iar acum cu astia 2 are 6,e o problema pt ea, e mai bine sa ii las cu ea??daca ii lasam cu mama lor naturala,mureau,fiinca deja au cam racit din cauza ca ii lasa ft mult timp singuri,dar asa mereu au caldura,am procedat corect?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 19.01.2010 17:14:

    Am cumparat o pisicuta persana sapt trecuta,are aproape 11 luni, acum 2 zile mi-a fatat 3 pui, doamna de la care am cumparat-o nu a stiut ca e gestanta.Din cei trei pui numai unul mi-a ramas in viata. Primul care s-a nascut la 12 noaptea a fost bine o zi dupa care a mai aparut unul mort si inca unul care il am acum dar nu suge lapte de la pisica si nici ea nu sta langa pisicut.Ii dau lapte cu siringa, are numai 2 zile de viata dar nu cred ca supravietuieste.Nu plange nu bea lapte de la pisica numai sta acoperit cu sticluta de apa calda langa.Nu stiu ce sa ii fac ? Sa merg la veterinar?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 06.06.2009 22:39:

    pisica mea a fatat acum cateva zile...si ma tem deoarce nu prea sta cu pisoii....pleca.ii dau sa manance rengulat dar nu prea sta cu ei..unul tocmai a murit. sa fie vina mea? ca tot mwrgeam la ei sa ii vad?si as dori sa imi spuneti dak as proceda bine dak as muta pisoii la o alta pisica care are pisici mici de o saptamana? sau ce as putea face cu ei?

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.04.2009 18:23:

    dragutillllllllllllllllllllllooooooooooooooor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.04.2009 18:23:

    dragutillllllllllllllllllllllooooooooooooooor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 14.04.2009 18:23:

    dragutillllllllllllllllllllllooooooooooooooor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.03.2009 09:35:

    sunt tare dragute

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro