Abyssiniana

Abyssiniana

Clasificarea rasei:

Pisica Abyssiniana este adesea considerata a fi pisica pe care egiptenii antici o venerau, deoarece se aseamana cu pisicile mumificate descoperite in mormintele faraonilor. Un lucru e sigur... ele provin din acea zona. Primele pisici Abyssiniene au fost importate din Abyssinia (Etiopia de astazi), chiar daca acele specimene aratau putin diferit fata de cele de astazi. Nu exista insa nici o indoiala in privinta asemanarii cu pisica salbatica africana, stramoasa pisicilor domestice.

Pisica Abyssiniana nu este o rasa prolifica si de obicei naste circa 3-4 pui la o nastere. Pisica Abyssiniana se naste cu o blana inchisa la culoare care, pe masura ce avanseaza in varsta, se deschide. Poate dura foarte mult timp pana la stabilizarea culorii finale.

Tara de origine: Abyssinia (Etiopia)

Durata de viata: 9-15 ani.

Caracteristici fizice:

Sunt pisici de statura medie. Sunt foarte elegante, cu un aspect aproape regal, avand un corp puternic, mladios si picioare zvelte. Labele sunt mici si ovale. Capul este rotund, cu un mot mic de blana distinctiv in frunte, intre urechile mari si ascutite. Coada este lunga si subtire, mai groasa la baza si tuguiata spre varf.

Energie: crescuta

Compatibilitate cu alte pisici: medie

Compatibilitate cu alte animale: crescuta

Compatibilitate cu copiii: medie

Sanatate:

Desi majoritatea pisicilor din aceasta rasa sunt animale sanatoase, exista cateva boli ereditare care se stie ca apar la aceasta rasa. Atropia retinala progresiva este una dintre cele mai frecvente si poate fi detectata, in unele cazuri, la doar cateva luni de la nastere. Piscile care sufera de aceasta boala nu ar trebui folosite, in mod normal, pentru incrucisari. Au fost detectate de asemenea si boli neurologice la aceasta rasa, precum si amiloidoza renala, o forma de boala a rinichilor. Exista unele speculatii ca pisica Abyssiniana este predispusa sa dezvolte alopecia psihogenica, o afectiune cauzata de stres care duce la pierderi masive de par datorita ingrijirii exagerate.

Ingrijire:

Blana pisicii Abyssiniene este destul de usor de ingrijit. Ocazional, trebuie periata si pieptanata si apoi lustruita cu o bucatica de piele de caprioara umeda, pentru a o face sa luceasca. Cand naparleste, folositi o perie aspra pentru indepartarea firelor de par moarte din blana.

De obicei, blana este de culoare caramiziu deschis. Uneori, poate fi crem sau bleu.

Naparlire: redusa

Istoric:

Originile pisicii Abyssiniene sunt putin obscure, singurul lucru care se stie cu certitudine fiind ca sotia unui ofiter al armatei engleze a adus, in Marea Britanie, acest specimen din Abyssinia, in 1868. In aceeasi perioada, alti ofiteri englezi au adus in Marea Britanie pisici din aceasta rasa. Prima mentionare a acestei rase intr-o carte a avut loc in 1874, iar rasa a fost recunoscuta in Marea Britanie in 1882. In America de Nord a ajuns, cel mai probabil, la inceputul anilor 1900. Este posibil si ca pisici foate similare sa fi fost aduse in Marea Britanie din Asia de Sud-Est si de pe coastele oceanului Indian, iar studiile genetice au indicat ca pisica moderna Abyssiniana este inrudita cu cea descoperita in acele zone. Pisica Abyssiniana a fost incrucisata cu British Shorthairs si, mai tarziu, cu alte rase orientale. In America, pisica Abyssiniana tinde sa aiba un cap mai rotund si mai scurt, specialistii din Marea Britanie facand eforturi pentru a preveni o alungire a fetei, astfel incat sa nu se schimbe prea mult aspectul initial. Pisicile Abyssiniene cu parul lung au fost dezvoltate ca rasa separata incepand cu 1970, fiind cunoscuta sub numele Somali.

Caracter si temperament:

Pisicile din aceasta rasa sunt inteligente si curioase, dar si precaute in acelasi timp. Sunt extrem de loiale si se ataseaza foarte repede de familia adoptiva; de altfel, nivelul de stres al acestor pisici atunci cand sunt private de compania stapanilor, este foarte ridicat. Masculii tolereaza alte pisici destul de bine, dar femelele pot fi putin cam agresive si prefera sa fie singura pisica din familie. Amblele pisici pot dezvolta atasamente puternice cu cainii. Cel mai rau lucru pe care il poti face unei pisici Abyssiene este sa o privezi de compania oamenilor, de aceea este bine pentru ea sa traiasca intr-o gospodarie in care oamenii sunt, in general, acasa. Uraste, de asemenea, sa i se limiteze spatiul. Este o buna cataratoare si va aprecia o gradina plina de copaci si locuri inalte. Aceasta pisica nu "vorbeste" foarte mult, cu toate acestea stie cum sa-i arate stapanulu ce ii lipseste. Este foarte jucausa si incisiva, dar si sensibila si nu se va grabi sa intre in situatii fara sa chibzuie inainte.


5 Comentarii
  • Anonim a scris la 28.03.2010 18:00:

    as vrea sa stiu mai moolte despre dresajul pisicilor...bn si despre ele...dar sunnt destule info...chau!!!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 28.03.2010 18:00:

    as vrea sa stiu mai moolte despre dresajul pisicilor...bn si despre ele...dar sunnt destule info...chau!!!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 22.02.2010 15:46:

    la draq nu imi arata poja da na nici nu trebe................:P:P:P:P:P):):):):):(:(:((::X:X:XX:

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 22.02.2010 15:46:

    la draq nu imi arata poja da na nici nu trebe................:P:P:P:P:P):):):):):(:(:((::X:X:XX:

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 02.09.2009 15:06:

    pissi

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro