5 cele mai tepoase animale din lume

5 cele mai tepoase animale din lume

spinosPrezenta spinilor reprezinta o metoda eficienta de aparare impotriva pradatorilor, competitorilor si intrusilor. Acele specii de animale care prezinta tepi sau spini sunt, in principiu, imposibil de atacat si de penetrat, iar atunci cand isi folosesc aceste “arme” la potentialul lor maxim, pot provoca leziuni grave. Sa aruncam o privire asupra unora dintre aceste specii tepoase, care nu se tem sa-si foloseasca armele naturale pentru a se apara sau pentru a ataca:

1. Echidnele cu nasul lung/scurt - arme defensive ce pot sfasia si ucide - Echidna este un mamifer australian de marime medie, care are corpul complet acoperit cu tepi ascutiti, sub forma unor ace scurte, a caror lungime poate atinge 5 cm.. Face parte din specia Tachyglossus aculeatus si este cunoscuta si sub denumirea de furnicar (mancator de furnici) spinos.

Daca sunt deranjate in timp ce-si cauta de mancare, exemplarele din aceasta specie se ingroapa in sol, la suprafata ramanandu-le numai spinii proeminenti. Stau in aceasta pozitie pana cand intrusii pleaca si se afla in afara pericolului. Pentru a se apara, aceste mamifere interesante nu numai ca se pot rasuci transformandu-se in niste mingii spinoase, dar poseda si un pinten otravit ascuns in zona piciorului. Echipate cu peste 5000 de tepi ascutiti, echidnele poseda una dintre formele ideale de protectie.

2. Pestele spinos – un stomac care se transforma intr-un balon de spini
Denumit stiintific Diodon nichthemerus, pestele spinos are corpul prevazut cu tepi, care, in mod obisnuit, fac parte din organismul sau (se afla pe partile laterale ale corpului pestelui), avand un aspect plat. Atunci cand este amenintat, insa, pestele isi foloseste stomacul incredibil de elastic, fiind capabil sa ingereze cantitati uriase de apa si aer in corpul sau, fortandu-l sa se extinda sub forma unei sfere. Corpul devenit balon face ca acesti spini sa devina erecti, transformand pestele intr-un mini-pumnal imposibil de inghitit de catre pradatori.

Datorita incredibilei adaptari evolutioniste, burta pestelui spinos nu mai este folosita pentru digestie, hrana fiind, in schimb, absorbita la nivelul intestinelor. Mucoasa stomacului sau este extrem de pliata, dar, odata ce pestele inghite apa, acesta se mareste cu de cateva ori dimensiunea initiala a pestelui. In timpul acestui bizar proces, celelalte organe ale pestelui sunt impinse in sus pe langa coloana vertebrala, luand forma unui arc. Atunci cand pielea este pe deplin intinsa, ea devine suficient de rigida pentru a mentine tepii in afara, conferindu-i pestelui acel aspect repulsiv.    

3. Soparla tatu - reptila cu armura de spini - Multe specii de soparle si-au dezvoltat tepi crestati sau aschiati din solzii duri care alcatuiesc straturile lor de piele. Soparla tatu (Cordylus cataphractu), care traieste in Africa si Madagascar, este exemplara in acest sens – intregul sau corp este placat cu spini scurti. Acesta “arma” este in mod inteligent folosita in doua feluri ingenioase: mai intai de toate, majoritatea membrilor unei familii utilizeaza spinii de pe coada pentru a bloca intrarea in vizuine, asigurand astfel protectia puilor si evitand invazia “hotilor”. Tepii pot, de asemenea, sa fie folositi drept mijloc de autoaparare, atunci cand animalul este atacat. Prin aruncarea cozii pe spate si prinderea acesteia cu gura, soparla tatu ramane in picioare, expunandu-si numai suprafata tepoasa, amenintatoare - un cerc de spini bine dezvoltati, mult prea incomod si letal pentru ca pradatorii sa o poata aborda sau inghiti.

4. Pestele leu - Desi are un aspect elegant, intalnirea cu celebrul peste leu (Pterois antennata) poate fi una nefasta. Are aripile fine, ca niste voaluri largi, iar corpul este plin de tepi lungi, rosii, rosii-maronii, albi sau crem - 18 in total, care alcatuiesc inotatoarele dorsale, asemanatoare unor  ace. Acesti tepi sunt veninosi, fiind foarte periculosi mai ales pentru om, deoarece actioneaza ca niste seringi hipodermice - durerea se simte imediat, ii amortesc membrele, apar probleme cu respiratia si are nevoie de luni de zile pentru a se recupera. Intepatura unui peste leu este extrem de dureroasa pentru speciile marine si poate fi fatala pentru om. Neinfricatul peste sta ascuns printre stancile de pe fundul oceanelor si apare subit in fata pradatorilor si chiar a scafandrilor. Inoata incet si cu usurinta fiind increzator in sistemul sau de protectie.
 
5. Porcul spinos - Erethizon dorsatum sau porcul spinos este un animal foarte popular, cunoscut fiind pentru spinii sai duri si foarte lungi, care ii acopera o treime din corp si pe care ii poarta lipiti de spate. Atunci cand animalul se simte amenintat, isi indreapta spinii in sus, capatanad un aspect infricosator. Ca avertisment pentru ceilalti porci spinosi, isi clatina spinii de pe coada, producand un sunet asemanator celui emis de sarpele cu clopotei. Cand acest avertisment este ignorat, porcul spinos devine foarte agresiv. Chiar si leii sau hienele care intra in contact cu corpul spinos al animalului se retrag rapid ca din fata unui adversar periculos. Intepatura porcului spinos este foarte profunda si produce rani urate, care se pot infecta si pot fi fatale. Acesta este unul dintre cele mai eficiente sisteme de aparate din intreg regnul animal.

Sursa foto

Corina Dovinca
ZooLand.ro


5 Comentarii
  • bthyk a scris la 21.02.2016 11:28:

    vhbo.,cdem

    [Răspunde]
  • bthyk a scris la 21.02.2016 11:28:

    vhbo.,cdem

    [Răspunde]
  • bthyk a scris la 21.02.2016 11:28:

    vhbo.,cdem

    [Răspunde]
  • bthyk a scris la 21.02.2016 11:28:

    btkvr

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 27.04.2011 18:03:

    este frumos dar prea urat

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro