150000 de pinguini au pierit, din cauza unui iceberg

150000 de pinguini au pierit, din cauza unui iceberg

150.000 de pinguini Adelie care trăiau în Antarctica au murit după ce un iceberg de dimensiunile oraşului italian Roma a rămas înţepenit în apropierea coloniei lor, obligându-i să meargă chiar şi câte 60 de kilometri pentru a reuşi să găsească ceva de mâncare. Cercetătorii se tem că, dacă icebergul nu se va clinti din loc, în 20 de ani colonia de pinguini din zona Capului Denison va dispărea.

Pinguinii trăiau în zona Capului Denison, în Golful Commonwealth, pe o suprafaţă întinsă de gheaţă cu ieşire largă la mare. În 2010, însă, un bloc de gheaţă imens cu o suprafaţă de 2.900 de kilometri pătraţi a rămas blocat în Golf, astfel că pinguinii au fost, pur şi simplu, izolaţi pe uscat, fără posibilitatea de a ajunge imediat la apă pentru a-şi procura hrană.

Se pare că icebergul a plutit în apropierea coastei timp de 20 de ani înainte să se izbească de calota glaciară şi să rămână înţepenit.
 


Astfel, pentru a pescui, pinguinii trebuie acum să parcurgă pe jos o distanţă de 60 de kilometri de-a lungul coastei. De-a lungul timpului, această călătorie anevoioasă a avut, însă, efecte devastatoare asupra coloniei.
 
Cercetările conduse de oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare pentru Schimbările Climatice de la Universitatea New South Wales din Australia au arătat că din 2011 şi până în prezent colonia care însuma pe atunci 160.000 de pinguini s-a redus la doar 10.000. Aceştia prevăd că înreaga colonie va dispărea în cel mult 20 de ani dacă gheaţa care acoperă marea nu se va sparge sau dacă icebergul gigant, poreclit B09B, nu este dislocat.
 
Existenţa pinguinilor Adelie este cunoscută în zonă de mai bine de 100 de ani, dar în această situaţie perspectiva pentru exemplarele din această specie rămase la Capul Denison este extrem de îngrijorătoare.
 
„Oprirea icebergului B09B în Golful Commonwealth, în estul Antarcticii, şi creşterea ulterioară rapidă a suprafeţei de gheaţă care se află şi acum în continuă expansiune a determinat mărirea distanţei pe care pinguinii Adelie stabiliţi în zona Capului Denison trebuie să o parcurgă pentru a găsi hrana necesară supravieţuirii. Acest eveniment a provocat un experiment natural care ne permite să investigăm impactul pe care îl are evenimentul eşuării icebergurilor, dar şi al extinderii gheţii de-a lungul coastei de est a Antarcticii”, au scris cercetătorii într-un articol publicat în Antarctic Science.
 
În contrast cu această situaţie dramatică, o colonie de pinguini aflată la doar 8 kilometri faţă de coasta Golfului Commonwealth este extrem de înfloritoare, au arătat oamenii de ştiinţă.

Sursa: The Guardian

Foto: Hepta.ro 

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro